Türkiye Fizyoterapistler Derneği Başkan Yardımcısı Murat Dalkılınç, son günlerde popülaritesi artan fizyoterapistlik mesleğinin korsanların yeni hedefi olduğunu belirterek, “Sahte doktor, diş hekimi ve hemşirelerden sonra sahte fizyoterapistler hastaların iyileşme umutlarını sömürüyor” dedi.

Dalkılınç, yaptığı açıklamada, meslek kurslarına giderek ya da farklı kişilerden bu işi öğrenerek fizyoterapist olduğunu belirten çok sayıda “korsan fizyoterapist”in her gün medya organlarında ya da internet sitelerinde boy gösterdiğini söyledi.

Bir kelime dahi Türkçe bilmeyen, Yüksek Öğretim Kurulundan (YÖK) diploma denkliği almamış yabancı fizyoterapistlerin de kaçak yollarla Türkiye'ye getirilip engelli çocukların ve ailelerin umutlarını sömürdüklerini savunan Dalkılınç, bu duruma açıkça göz yumulduğunu ve kimsenin sesini çıkarmadığını ileri sürdü.

Dalkılınç, fizyoterapistlerin sınavlarda yüksek puanlar alarak girdikleri 4 yıllık fakülte ve yüksek okulları bitirip yüksek lisans ve doktora yaptıklarını aktararak, halkın bu konuda bilinçlenmesi gerektiğini vurguladı.

Vatandaşların sahte fizyoterapistlere kanmaması gerektiğini vurgulayan Dalkılınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Son günlerde popülaritesi artan fizyoterapistlik mesleği korsanların yeni hedefi oldu. Sahte doktor, diş hekimi ve hemşirelerden sonra sahte fizyoterapistler hastaların iyileşme umutlarını sömürüyor. Ancak 6225 sayılı yasanın 13. maddesine göre fizyoterapist olmadığı halde bu unvanı kullanan ya da ilgili faaliyetlerde bulunan sahtekarları, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası bekliyor. Sahte fizyoterapistlere kanmayın. Korsan fizyoterapistlere inanmayın.”

Dalkılınç, kendilerine her gün pek çok şikayetin ulaştığını, şikayete konu olan kişiler için avukatlarının 6225 sayılı yasa uyarınca şikayette bulunacağını anlatarak, şunları kaydetti:

“Köşe bucak açılan merdiven altı yerlerde 'sahte-korsan' fizyoterapistler, insanların iyileşme umudunu her gün sömürmeye devam ediyor. Bize ulaşan bilgilere göre, özellikle spor kulüplerinin internet sayfalarında beden eğitimi öğretmeni kişiler, kendi unvanları yerine fizyoterapist unvanını hiç çekinmeden kullanmaktadırlar. Tüm bu eylemler yasalar önünde suç teşkil etmektedir. Bu eylemlerin sözlükteki karşılığı sahtekarlıktır. Bu konuda mağdur olanların derneğimize ulaşmaları halinde avukatımız kendilerine hukuki destek sağlayacaktır. Lütfen sağlığınızı bu kötü niyetli kişilerin eline teslim etmeyin, size her 'fizyoterapistim' diyene inanmayın. Sahte bir fizyoterapist tarafından kandırıldığınızı düşünüyorsanız, arayıp bize sorun ya da Sağlık Bakanlığının 'Alo 184' numaralı hattına şikayette bulunun.”

FİZYOTERAPİST OLMAK İSTEYENLERE DE UYARI

Murat Dalkılınç, fizyoterapist olmak isteyen gençlerin de bilinçlenmesi gerektiğine dikkati çekerek, “Simsarlar, işsiz ve eğitimsiz gençleri yaşlı bakım, refleksoloji ya da masaj kurslarına kayıt sırasında 'fizyoterapist olacaksınız' sözleriyle kandırıp dolandırıyor. Bu konuda bilgisi sınırlı olan gençlerimizi uyarmak istiyoruz, bu tip kurslara katılmakla fizyoterapist olunamaz. Böyle bir iddiada bulunan kişiler de kanun önünde suç işlemektedirler. Fizyoterapist olmanın tek yolu Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) düzenlediği üniversite sınavına girip 4 yıl eğitim veren fakülte ya da yüksek okulları kazanmaktır” şeklinde konuştu.