Askeri Savcılık"ın yapacağı inceleme sonucunda eğer imza Çiçek"in çıkarsa devreye Ergenekon savcıları girecek.

ERGENEKON soruşturması kapsamında tutuklanan Avukat Serdar Öztürk"ün bürosunda ele geçirildiği iddia edilen “İrtica Eylem Planı”yla ilgili “gerçek mi, sahte mi?” tartışmaları sürerken, Genelkurmay Askeri Savcılığı"nın belgeyle ilgili önemli bir çalışma başlattığı ortaya çıktı.

Taraf Gazetesi"nde 12 Haziran"da yayınlanan belgeyle ilgili soruşturma başlatan Askeri Savcılık, geçen hafta sonu belgede imzası olduğu iddia edilen Kurmay Albay Dursun Çiçek"in ifadesine başvurmuş, Dursun"a ait bilgisayarlarda da teknik inceleme yaptırmıştı. Askeri Sevcılık, incelemede, Çiçek"in bilgisayarlarında belgenin izine rastlanmadığı sonucuna varmıştı.

Askeri Savcılık"ın ayrıca “belgenin sahte olup olmadığıyla” ilgili kriminal bir inceleme başlattığı da anlaşıldı. Askeri Savcılık"ın belgedeki imzanın gerçek olup olmadığını tespit etmek için Çiçek"in imza örneklerini alıp, kriminal labaratuvara gönderdiği öğrenildi.

"Güven sorunu yok"

Askeri savcılığın kriminal inceleme başlattığı bilgisi dün İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı"nın açıklamasıyla anlaşıldı. Belgede adı geçen Albay Dursun Çiçek"in Ergenekon soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcıları"na ifade vereceği yönünde dün basın organlarında haberler çıkmıştı. Bunun üzerine bir açıklama yapan Çolakkadı, Kurmay Albay Dursun Çiçek"in şu an için ifadesinin alınmayacağını belirterek, “Çiçek"in ifadesi Askeri Savcılığın yapacağı kriminal incelemeden sonra alınıp alınmayacağına karar verilecek” dedi.

Önceki gün Genelkurmay Askeri Mahkemesi Başsavcısı Yavuz Şentürk"ün kendisiyle görüşmeye geldiğini söyleyen Çolakkadı, Askeri Savcılığın da “İrtica Eylem Planı” adlı belgeyle ilgili soruşturma başlattığını belirterek, şöyle dedi:

“Dolayısıyla bu soruşturmada karşılıklı görüş ve belge alışverişi için görüşme yaptık. Şunu öğrendik Genelkurmay Askeri Savcılığı bu belgede adı geçen albayın imza örneklerini almış. Bir kriminal inceleme başlatmış. Biz de o belgeleri istedik. Burada esas olan imza karşılaştırması olduğu için imzaları bize de yollayacaklar. Kriminal incelemeden sonra gerek görülürse ifadesi alınacak. Yani bugün (dün) ifade alınmayacak. Askeri Savcılığın yaptığı kriminal incelemeden sonra, gerekirse Adli Tıp Kurumu"ndan da kriminal inceleme isteyebiliriz. Askeri Savcılığın yaptığı da aynı şey olduğundan şu an için ifadesinden vazgeçtik. Gerekirse ileride düşünülebilir.” Askeri adli makamlarla işbirliği içinde olduklarını söyleyen Çolakadı, “Güvensizlik yok. Başsavcı gelip benimle görüştü. Bu doğal bir şey. Daha sonra gerek görülürse işbirliği yapılır” diye konuştu.

"Belgenin aslı yok"

Çolakkadı, belgenin fotokopi olabileceği yönündeki iddialar üzerine de şöyle dedi: “Fotokopilerde kriminal incelemede kesin sonuç alınamayabilir. Çünkü derinlik denen el ürünü örneği fotokopide tespit edilemeyebiliyor. Bu belgenin aslı yok. Zaten suretlerini biz kuryeyle daha önce göndermiştik. Askeri Savcılığın yapacağı soruşturmaya ilişkin dosyayı gördükten sonra ifadesinin alınıp alınmayacağına karar vereceğiz. Zaten askeri savcılık yaptığı soruşturma kapsamında Albay Çiçek"in ifadesini almış. Bilirkişi incelemesi yapılmadan ve elde bir kanıt olmadan bu imzanın kendisine ait olup olmadığı sorulamaz. Şu an önemli olan imzanın kriminal sonucudur. Bugün ifadesi alınacak olsa bilirkişi incelemesi yapılmadan "bu imza sizin mi?" diye sorulamayacak ve ifadeyle birlikte el ürünü imzaları alınacaktı. Zaten askeri savcılık bunu yapıyor.”

UZMANLAR NE DİYOR?

İmza olayı aydınlatır mı?

Belge inceleme uzmanları ile grafoloji uzmanları belgenin sahte olup olmadığının belirlenmesinde "imza"nın kilit rol oynacağını vurguluyor. Uzmanlar bu konuda şöyle konuşuyor:

- İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü Belge İnceleme Uzmanı Prof. Dr. M.Fatih Yavuz: Belge fotokopi ise bunun bazı grafolojik ve grafometrik özellikleri; atılan imzadaki kesintiler, yazının hızı gibi özellikler kaybolmuş olabilir. Sağlıklı bir değerlendirme yapmak zorlaşır. Belgede eğer ıslak imza varsa, o zaman bunun orijinal olup olmadığı daha kolay anlaşılabilir.

- Çapa Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Grafoloji Uzmanı Doç. Dr. Nevzat Alkan: Tartışılan belge üzerindeki imza ıslak imza ise o zaman yapılacak incelemeyle bu imzanın adı geçen kişiye ait olup olmadığı anlaşılabilir. Belge fotokopi ise üzerindeki imzanın incelemesi yapılabilir. Bu incelemeden imzanın kime ait olduğu yönünde bir ipucu zor da elde edilebilir. Fakat bunun hangi bilgisayardan çıktığına dair herhangi bir inceleme yapmak mümkün olmaz. VATAN