Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Öksüzkaya, günümüzde insanın yaşadığı çevredeki fiziksel, biyolojik ve kimyasal kanserojenlerin sanayileşme sürecine paralel olarak artış gösterdiğini belirtti.

Dr. Öksüzkaya, biyolojik etkenler ve giderek artan sosyal etkenler nedeniyle kanser önemli bir halk sorunu olduğunu belirterek, "Türkiye’de her yıl 20 bin kişiye meme kanseri teşhisi konuluyor." dedi.
Dr. Ahmet Öksüzkaya, 2012 yılında geçen yıl olduğu gibi Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığınca Kadın Kanserleri yılı olarak devam ettiğini belirtti.

Öksüzkaya, meme kanserinin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu hatırlatarak, "Ülkemizde yılda en az 20.000 kişinin Meme Kanseri teşhisi aldığı bilinmektedir. Meme Kanserlerinin yanı sıra diğer genital kanserlerde 2012 yılı içerisinde farkındalık ve eğitim programları açısından öncelik gösterilmesi gereken kanserlerdendir. Servikal kanserler, tüm dünyada halen önde gelen ölüm nedenlerindendir. Genital kanserler arasında en ölümcül olanı Yumurtalık (over) kanseridir. Gelişmekte olan ülkelerde de en önde gelen ölüm nedenlerindendir." diye bilgi verdi.
Dr. Öksüzkaya, Kanser Haftası yıl boyunca sürdürülmesi gereken halkı bilgilendirme-bilinçlendirme-farkındalık kazandırma çalışmalarına yoğunluk verilmesi nedeniyle kanser mücadelelerinde önemli bir yer tuttuğunu anlattı. 1-7 Nisan Kanser Haftası'nın etkin ve verimli olarak toplumda davranış değişikliği sağlayabilecek faaliyetlerle değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Öte yandan hafta boyunca Kayseri’deki tüm sağlık kuruluşları ve ilgili kurum ve kuruluşlarla, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) tarafından meme kanseri taramaları 'kendi kendine meme muayenesi eğitimi, klinik meme muayenesi, mamografi, serviks kanseri tarama ve eğitimleri, tütün kontrolü, yeterli ve dengeli beslenme' konularında faaliyetlerde bulunacak.
Kayseri’de 2006 yılında beri oluşturulan İl Kanser Kontrol Danışma Kurulu, şehirdeki özel ve resmi sağlık kuruluşları katılımı ile yılda iki defa toplanarak kanser ve korunma tedbirleri konusunda önemli tavsiye kararları alıyor. Faaliyetlerini hafta nedeniyle de etkin bir şekilde yürüteceği bildirildi.