Ege Bölgesi, yaz aylarının en sıcak günlerine girerken, uzmanlar vatandaşları yüksek ısıya karşı uyardı. Özellikle yaşlı ve çocukların, güneş ışınlarının yere dik geldiği öğle saatlerinde sokağa çıkmaması önerildi.
Aşırı sıcak ve yüklenme yüzünden Denizli"nin Gazi Mustafa Kemal Bulvarı"ndaki trafo patladı. Otobüs durağında vatandaşlar panik yaşadı.

PLAJLAR DOLDU
Fethiye"de aşırı sıcağa dayanamayan turistler Ölüdeniz, Çalış ve Oyuktepe çevresindeki plajlara koştu. Ege Bölgesi"nde sıcaklıkların en çok hissedildiği ilin Aydın olduğu belirtilirken, bu kenti Manisa, Denizli, Muğla, İzmir, Balıkesir, Çanakkale ve Uşak"ın takip edeceği açıklandı. Denizli Meteoroloji Müdürü Ali Oğuz Avcı, bugün ve yarın sıcaklıkların batı ve iç kesimlerde mevsim normallerinin üzerine çıkacağını söyledi. Avcı, “En yüksek sıcaklık 39 dereceyle Aydın"da görülecek. Özellikle yaşlı ve çocukların sıcaklıkların en üst seviyede olduğu öğle saatlerinde dışarı çıkmaması gerekiyor” dedi. Yetkililer, orman yangınlarına karşı da uyarıda bulundu.
Denizli Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ömür Atacan Atasoy, aşırı sıcakların felç riskini artırdığını, tansiyon yükselmelerine bağlı beyin kanamalarının ölüme varan sonuçlara yol açabileceğini söyledi.
Manisa Sağlık Müdürü Ziya Tay da, sıcakların arttığı bu günlerde açık tenli vatandaşların aşırı güneşte kalmamaları uyarısı yaptı. Tay, “Benlerde bozulma, genişleme, renginde değişme varsa mutlaka bir uzman doktora başvurmanız gerekir” dedi. Tay, “Bir kişide çok sayıda ben bulunması, ailesinde özellikle deri kanseri bulunması, açık ten rengi olanlar özellikle risk altında” diye konuştu.

Tedbirli olunmalı
* Sıcaklığın çok yükseldiği saatlerde, güneş altında kalınmamalı, kapalı alanlar havalandırılmalıdır.
* Yoğun fizik aktivite, spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en 2-4 bardak sıvı alınmalıdır.
* Bol su, tuzlu ayran, maden sodası tüketilmelidir.
* Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez güneş çarpması yönünden izlenmelidir. Bebekler ise daha sık izlenmelidir.
* Sık sık duş alınmalıdır.
* Ağır ve yağlı yiyeceklerden, alkol ve sigaradan kaçınılmalıdır.
* Pamuklu ipek veya ketenden bol ve rahat kıyafetler tercih edilmeli, şapka ve gözlük takılmalıdır.
* Her gün en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketilmelidir.
* Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi çaylar tercih edilmelidir.
* Sıcak çarpması fark edildiğinde, kişi hemen serin ve olabildiğince soğuk bir ortama taşınmalıdır. İçmesi için kesinlikle sıvı verilmemeli, hemen hastaneye yetiştirilmelidir.