Şike çıkarsa ‘temiziz' teminatı veren takımların cezası katlanacak

Aydınlar ve ekibi Fenerbahçe'nin adını Şampiyonlar Ligi'ne bildirdi. UEFA 'Temiziz' kağıdı alarak kendisini garantiye aldı. Ancak Avrupa sürecinde şike kanıtlanırsa cezası daha ağır olacak. Rakipler dava açabilecek ve Kanarya'nın 'ihracı' sonraki sezonları kapsayabilecek. Kupadan dolayı Avrupa'ya gidecek olan Kartal için de tehlike var.

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, başta Fenerbahçe olmak üzere şike ve teşvik primi olaylarına adı karışan takımlarla ilgili bir karar vermemesiyle eleştiriliyor. Hakkında "Fenerbahçe'ye başkanlık hedefi var ve bu takımı küme düşüremez" iddiaları yükseliyor. Aydınlar, karar vermek için iddianameyi bekleyeceklerini açıklamıştı.

Turnuva sürse bile ihraç edilir

Tüm bu tartışmalar çerçevesinde Süper Lig başlayacak, 'şaibeli lig sıralamasına' göre takımlarımız Avrupa'ya gidecek. İşte en büyük tehlike burada yatıyor. UEFA takım listesini kabul etti. Fakat, federasyonun kendisini 'attığı topu' aynen geri yollamayı da bildi! Yayımladığı bildiride şunlara dikkat çekti: "TFF'nin sportif başarıya göre bize liste gönderdiğine inanıyoruz. Ancak takım ve takımlar şikeyi karışmışsa, turnuva sürese bile ilgili takım ihraç edilir. Verdikleri 'temiziz' belgesine rağmen manipülasyona karıştıkları için Avrupa'dan yıllarca men edilebilir."

Ligi yarıda bırakıp veda edebilir

Yani Şampiyonlar Ligi sürerken, Fenerbahçe'nin illegal faaliyetleri kanıtlanırsa, cezası daha ağır olacak. Çünkü 'Biz temiziz' belgesi ile UEFA'yı kandırmış durumuna düşecek. Fenerbahçe bununla birlikte Süper Lig'i yarıda bırakıp bir senesini yitirecek. Ertesi sene de Bank Asya Birinci Lig'de olacağı için kaybı 2 seneye çıkacak. Şimdi federasyona, 5 Ağustos'taki lig startını ertelemesi çağrısında bulunuluyor. Süper Kupa finalini de ileri bir tarihe atması tavsiyesi yapılıyor. Ancak UEFA'ya Avrupa kupalarına katılacak takımların isimlerinin bildirilmiş olması ise 'işin işten geçtiği nokta' olarak yorumlanıyor!

TOPLU İHRAÇ TEHLİKESİ

UEFA'nın 'maç bağlama' yani match fixing bölümündeki tehlikeye dikkat çekmek gerekiyor. Buna göre, kurallar tam olarak hayata geçirilmezse, ilgili takımın yanı sıra tüm kulüpler ve milli takım uluslararası turnuvalardan men edilebilir. UEFA Disiplin Talimatı 2.05 ve 2.07 sayılı kararlar 2.05: UEFA'nın match fixing bölümündeki madde, teşvik ve şike uygulaması, kurumlardan ve kulüplerden bağımsız olarak tamamen kişisel girişimle dahi olsa adı geçen kulübün 1 ile 18 puan arasında puanının silinmesi. 2.07: Eğer şike ve teşvik girişimi, kulüp yöneticilerinden haberdar veya bizzat kulüp yöneticilerin katılımı ile gerçekleşmişse söz konusu kulüp bir alt lige düşürülür. Eylemlerin sayısına göre alt lige düşürmeler devam eder.

MARSİLYA'YI MEN ETMİŞTİ

MARSİLYA 1993 yılının son haftasında Valenciaennes'i deplasmanda 1-0 yenerek Fransa şampiyonu oldu. Ancak sonra ortaya çıktı ki, bu maçta bazı rakip oyunculara para verilmişti. Fransa, şampiyonluğu geri alındı. İkinci lige düşürüldü. Bu olaydan bir hafta sonra Şampiyonlar Ligi finalin de Milan'ı yendi. Bu kupa ya ise dokunulmadı. Çünkü bu kupa, bir önceki sezonun başarıyla girilen şampiyonanın sonucuydu. Marsilya'nın bu süreçte şike yaptığı kanıtlanamadı. Ancak Avrupa'dan sonraki sezon için men edildi. Yani UEFA, şikeyle gelen başarıyı tanımayıp ceza verdi. Bu arada ikinci olan PSG, şampiyonluğu kabul etmedi.

ERKİNER: Avrupa takımları tazminat davası açabilir

CAS'ın Türk avukatlarından Kısmet Erkiner, tarihi bir uyarı yaptı. Erkiner "Eğer Fenerbahçe'nin şike yaptığı, Şampiyonlar Ligi sürecinde ortaya çıkarsa, men edilir. Ancak bu süreçte, oynadığı bütün Avrupa takımları Fenerbahçe'den tazminat isteyebilir. Birçok dava açılabilir. Yayın hakları, tribün geliri ve sponsorluk geliri gibi birçok kalemde Fenerbahçe'nin elediği takım tarihi tazminatlar isteyebilir" dedi. 

Erkiner şöyle devam etti: "Federasyonun elinde bir kanıt olmasına rağmen ceza uygulamıyorsa, bu durum da UEFA'nın yaptırımları ağır olur. Milli takım üzerinden de cezalar verme hakkı vardır. Ancak UEFA'nın önceliği, ülke federasyonlarına güvenmek ve onların verdiği cezalar üzerinden hareket etmektir."

SATIR ARALARINA DİKKAT

UEFA: Yazılı güvence aldık


"Türkiye'de belli kulüpler, kişiler ve oyuncularla ilgili devam eden şike iddialarının farkındayız. Türkiye'deki şike soruşturmasını günlük olarak TFF ile yakın temasta olarak takip ediyoruz. Şike iddialarının karmaşık ve gelişmekte olduğunu biliyoruz. Ancak Türkiye'deki şike operasyonu, sportif olarak Türkiye Futbol Federasyonu'nun, adli olarak da Türk mahkemelerinin konusudur. Bizim bu konu veya sonuçları ile ilgili yorum yapmamız mümkün değildir.

Türk kulüplerinin UEFA kupalarına katılması hususunda Türkiye Futbol Federasyonu'nun sportif başarı ekseninde doğru isimleri gönderdiğine ve elindeki bilgiler çerçevesinde gerekli adımları attığına olan güvenimiz tamdır. Şu anki bilgiler doğrultusunda, soruşturmada adı geçen herhangi bir kulübün Avrupa kupalarına katılmasının reddedilmesini gerektirecek UEFA yönetmeliğine aykırı hiçbir şey yoktur. UEFA kupalarına katılan takımlar, UEFA'ya şikeye karışmadıkları hususunda yazılı güvence vermekle yükümlüdür.

UEFA olarak Türk devlet otoritelerinden ellerindeki bilgi ve belgeleri en kısa zamanda Türkiye Futbol Federasyonu ile paylaşmalarını talep ediyoruz. Böylece sportif yargı da en adil şekilde karar verebilir.

UEFA'nın düzenlediği kupalara katılan bir takım, kupaya katılma hakkını şike yaparak elde ettiğinin belirlenmesi halinde hem o kupadan ihraç edile bilir hem de sonraki yıllarda düzenle necek kupalara katılamayabilir."

FIFA İŞE KARIŞABİLİR

UEFA'dan daha ağır ceza verme yetkisi FIFA'nın elinde bulunuyor. Eğer Türk Futbol Federasyonu ve UEFA eksik bir soruşturma yaparsa FIFA iki kuruma da ceza verebilir. Bu durumda UEFA'nın ceza kesme lüksü olmaz. Ayrıca FIFA şikeye katılan takımlara ek ceza verebilir. Talep gelirse Futbol Federasyonu dünya futbolunda yok sayılır.

BUGÜN