İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birlikleri (İHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Tanrıverdi, fuar açılışı öncesinde düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, İHKİB olarak iki yıl önce Türk moda endüstrisini bir üst segmente taşıyacak iki önemli projeye start verdiklerini, bu kapsamda İstanbul Fashion Week ile eş zamanlı olarak Collection Premier İstanbul'u hayata geçirdiklerini hatırlattı.
 
Bu yıl fuarda 30'un üstünde yabancı firmanın bulunduğunu, bunun önümüzdeki dönemde daha da artacağını ifade eden Tanrıverdi, şu anda 2 holde toplam 4 bin metre karede gerçekleştirilen fuarın belki de gelecekte tüm alanı kaplayacak hale geleceğini söyledi. Tanrıverdi, bu yıl fuarın hazır giyim sektörüne 150 ila 200 milyon dolar arasında katkı yapmasını beklediklerini bildirdi.
 
Yurt dışında yaptıkları görüşmelerde aldıkları tepkinin bu yönde olduğunu vurgulayan Tanrıverdi, ''Türkiye, tekstil ve konfeksiyon sektöründe yükselen bir değer. Bunun etkisini bundan sonra daha hızlı bir şeklide göreceğiz. Bizler birlik ve beraberlik içinde olduğumuz sürece bu işin büyümemesi için hiçbir neden yok.
 
Tanrıverdi, geçmişte fuarı moda haftasıyla eş zamanlı düzenlediklerini, bu yıl ise denk getiremediklerini belirterek, önümüzdeki dönemde her iki etkinliği aynı hafta içinde yaparak daha büyük bir organizasyonu hayata geçirmek istediklerini ifade etti.
 
-''ARTIK CNR'DA DÜZENLEMEYE KARAR VERDİK''-
 
Bu etkinlikleri işin profesyonellerine devretme zamanının geldiğini düşündüklerini kaydeden Tanrıverdi, ''Bunun için CNR Fuarcılık ile önemli bir işbirliğine gittik. Daha önce IFW ile eş zamanlı olarak aynı mekanda yaptığımız CPI'ı artık CNR'da düzenlemeye karar verdik. Almanya'nın en büyük fuar kuruluşu olan IGEDO'nun da birikimlerinden yararlanıyoruz'' diye konuştu.
 
Türkiye'nin en büyük ihracat partneri olan Almanya'nın bu fuara çok büyük önem verdiğinin altını çizen Tanrıverdi, Almanya'nın önde gelen 12 firmasının bir araya gelerek CPI'da devlet destekli ''Alman Pavyonu'' oluşturduğunu, Blue Seven, Falke, Naturana, Gelco,  Heidi Beck, Anita, M-Fashion, Marc Cain, Ulla Popken, Ringella gibi Almanya'nın önemli hazır giyim markalarının fuarda yer aldığını, bunun hem sektör için hem de Türkiye ekonomisi için çok önemli bir gelişme olduğunu söyledi.
 
Tanrıverdi ''Ayrıca İspanyol hazır giyim markası Mango ve dünyaca ünlü İtalyan Gucci'nin satın alma yetkilileri de bizlerle birlikte olacak'' dedi.
 
Orta Doğu ve Rusya'da yapılan tanıtım çalışmaları sonucunda bu bölgelerden fuara bine yakın yabancı ziyaretçinin katılmasının beklendiğini anlatan Tanrıverdi, CPI'a 7 bin yabancı ziyaretçinin online kayıt yaptırdığını bildirdi.
 
TİM Başkan Vekili Ahmet Akbalık da Türkiye'nin 2023 yılı 500 milyar dolar ihracat hedefine işaret ederek, ihracat stratejisi yol haritası doğrultusunda hedefleri gerçekleştirmek için eylem planlarının olduğunu vurguladı.
 
Hedeflere ulaşmak için sektörde büyük bir dönüşüm öngördüklerini belirten Akbalık, yeni dönemde sanayiyi ve sektörü yüksek katma değer yaratarak dönüştürmek, Türk sanayini yeniden tasarlama istediği bulunduğunu, yeni dönemin bu açıdan büyük fırsatlar barındırdığını söyledi.
 
-''FUARCILIKTA REKABET KALİTEYİ DÜŞÜRÜR''-
 
CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem de ''Biz moda fuarında doğru yolu bulduk. Bir malın üretiminde rekabet kaliteyi artırır. Fuarcılıkta ise rekabet kaliteyi düşürür. Bu bir dünya kuralıdır. Ülkeler bile kendi aralarında konsensüse gidip bu rekabeti ortadan kaldırmışlardır. Çünkü rekabet olmadığı zaman kalite yükselir, birlik ve beraberlik yükselir. Bu bir ticari bütünlüktür'' diye konuştu.
 
İHKİB öncülüğünde gerçekleştirilen ve 24 Eylül'e kadar sürecek olan Uluslararası Moda Markaları ve Tasarımcıları Fuarı'nı Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD), Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği (OTİAD), Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD), Merter Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD), Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD), Türkiye Triko Sanayicileri Derneği (TRİSAD), Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu, (Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), Alışveriş Merkezleri ve Perakendecileri Derneği'nin (AMPD) de aralarında bulunduğu 10'un üzerinde kurum destekliyor.
 
-4. KEZ DÜZENLENİYOR-
 
İstanbul Fuarcılık A.Ş. tarafından, İHKİB işbirliğinde düzenlenen fuara yurt içinden ve yurt dışından toplam 150 firma katılırken, fuar organizasyonunun alıcı ülkeleri arasında Almanya, İtalya, Portekiz, Hollanda, Fransa, Sırbistan, Ürdün ve Azerbaycan dikkat çekiyor.
 
Bay-bayan hazır giyim, triko, çocuk giyim, spor giyim, iç giyim, çorap, denim, abiye özellikli giyimin yanı sıra özel tasarımların da sergilendiği fuar, 4. kez kapılarını açıyor.
 
AA