BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı ‘Öncelikli Dönüşüm Programı Eylem Planı’nda herkesin hayatını yakından ilgilendiren düzenlemeler bulunuyor. Paketle bugüne kadar telefonla veya mektupla yapılan ve birçok önemli vergi soruşturmasının temelini oluşturan vergi ihbarlarına internet yolu açılırken, sokak aydınlatmalarına da yeni kurallar getiriliyor.

SONUÇ DA İNTERNETTE

İnternetten vergi ihbarı, “vergiye gönüllü uyumun artırılması” başlığı altında yer alıyor. Bu konudaki düzenleme için 1 yıllık bir süre öngörülüyor. Programda yer alan bilgilere göre, bu sistemle ilgili gerekli altyapı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kurulacak. İnternetten yapılabilecek işlemler, ihbarla da sınırlı kalmayacak. İhbarını internetten yapacak vatandaşa bir numara verilecek. Vatandaş bu numarayla internet üzerinden ihbar sonucunu da sorgulayabilecek. Aynı zamanda ihbar bildirimine ilişkin olarak aranmak için yine internet üzerinden talepte bulunabilecek. Sistemde şikayet ve öneri bildirimleri için de ayrı bir bölüm bulunacak.

AMAÇ DAHA HIZLI İHBAR

Düzenlemenin gerekçesi de “Vergi kayıp ve kaçağına ilişkin ihbarların daha hızlı ve kolay bir şekilde alınıp işleme konulmasına yönelik olarak mevcut başvuru yllarına alternatif bir kanal oluşturulacak, ölçülebilir ve izlenebilir istatistiki bilgiler sağlanacaktır” sözleriyle anlatılıyor. Pakette sokak aydınlatmalarına da ayrı bir yer veriliyor. Buna göre, belediyelerin yükümlülüğü altında bulunan sokak aydınlatmalarıyla ilgili yeni dönemde önlemler alınacak. Öncelikle genel aydınlatmanın uygun zamanlarda yapılması temin edilecek. Aydınlatmalar için ölçüm araçları tespit edilecek, bu araçlarla yapılacak ölçümler sonucunda uygun olmadığı tespit edilen aydınlatmalar engellenecek. Sokak aydınlatmalarında kullanılan elektriğin serbest piyasa koşullarında ihaleyle alınması için de gerekli yasal altyapı kurulacak. Önümüzdeki 1 yıl içinde bu alandaki tüm çalışmaların tamamlanması ve yeni sisteme geçilmesi hedefleniyor.

Lüks dışında yeni vergi yok

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, vergi oranlarıyla ilgili genel anlamda herhangi bir değişiklik planları olmadığını bildirerek, özellikle sermaye piyasalarının ve Borsa İstanbul’un kesinlikle teşvik edilmesi gereken alanlar olduğunu vurguladı. Babacan bu alana yeni bir vergi gibi bir düşünce olmadığını kaydetti. Babacan bir televizyon kanalında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Babacan vergi oranlarının enflasyon güncellemesine uğradığını onun dışında Orta Vadeli Program’da da yeni bir değişiklik öngörmediklerini dile getirerek “Sadece lüks tüketimle ilgili tüketim vergileri ya da ithalde alınan gümrük vergisi ağırlıklı olarak bunlarla alakalı dönem dönem bazı uygulamalarımız oluyor. ‘Bundan sonra da olabilir’ diyoruz. Çok da yeni bir şey değil. Son 5 sene içinde bunu parça parça yaptık” diye konuştu.

DALGA FED’E BAĞLI

Doların yükselmesine ilişkin soruyu da yanıtlayan Babacan, Amerikan Merkez Bankasının (Fed) bundan sonra izleyeceği politikaların doların değerini etkileyecek bir numaralı faktör olduğunu söyledi. Doların dünyanın en önemli rezerv para birimi olduğunu dile getiren Babacan, Rusya-ABD ilişkilerinin bugünkü durumuna karşın Rusya’nın rezervlerinin önemli bir bölümünün dolardan oluştuğuna dikkati çekti. Her adımda rasyonel hareket edilmesi gerektiğini belirten Babacan, “Genel anlamda doların değerlenmesi ile ilgili genel bir trend var. Bu trend bir süre daha devam edebilir. Bunun hızı ve dalga boyutları Amerikan Merkez Bankasının atacağı adımlara bağlı” ifadesini kullandı.

TEMEL SAĞLAM KORKMAYIN

Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü: “En çok etkilenen ülke Rusya ama gelişmekte olan ülkelere de G20’ye bulaşma etkisi de oluyor. Bunun oldukça sınırlı olduğunu görüyoruz. Pazartesi, salı günü ruble, bir günde, tarihindeki en büyük değer kayıplarını yaşadı. Bir yüzde 12 düştü, ertesi gün yüzde 10 daha düştü. Ama geçen pazartesi ne oldu? Türk Lirası’nda değer kaybı yüzde 3,5 oldu. Kurda böyle bir etkisi oluyor ama temeller sağlamsa bundan da korkmamak lazım. Hızlı karar, tedbir alabiliyoruz. O da bizim belki diğer ülkelerden farklı bir özelliğimiz. O gün piyasalar biraz hareketli olduğu zaman merkez bankası Başkanımızla konuştuk, Sayın Başbakanımızla konuştuk. Hemen ertesi gün çok hızlı bir tedbir aldık. Mesela ‘enerji KİT’lerinin artık döviz ihtiyacını Merkez Bankası karşılasın’ dedik. Bunun kararını pazartesi akşamı verdik, salı günü açıkladık, çarşamba günü ilk uygulamasını yaptık. Çarşamba günü BOTAŞ, dövizini Merkez Bankasından aldı. Böylesine hızlı karar alıp uygulama imkanımız var.”