Gaziantep'te 20 hastanın lazer yüzünden sakat kalmasıyla ilgili İl Sağlık Müdürlüğü incelemesini sürdürüyor.

Aynı doktorun üç yıl önce lazer tedavisi uyguladığı hastaların da sakat kaldığı ve suç duyurusu yaptığı ortaya çıktı

Gaziantep'te bir özel hastanede lazerle bel fıtığı tedavisi sırasında 20 kişinin omurilik bölgesindeki sinir dokularının fazla ısı verilmesi sonucu yanmasıyla ilgili sağlık skandalı büyüyor.

SABAH'ın haberinin ardından İl Sağlık Müdürlüğü yaşanan skandalı mercek altına alırken, lazer mağdurlarının sayısı da artıyor. Daha önce de başka lazer mağdurlarının hastane hakkında suç duyurusunda bulunduğu ortaya çıktı. Üç yıl önce aynı hastanede lazerli tedavi gören Nebile Kaya'nın o günden bu yana sağ bacağı tutmuyor. Kaya, "Sedyeye koşarak gittiğim anı hiç unutmuyorum. Rüyalarıma giriyor. Hayatımı söndürdüler" dedi.

SABAH'ın dün 'Lazerli tedavi skandalı' manşetiyle gündeme taşıdığı olay, geçtiğimiz ocak ayında SEV Gaziantep Amerikan Hastanesi'nde meydana geldi. Hastanede görevli beyin ve sinir cerrahi uzmanı C.Ü.'nün lazerli bel fıtığı tedavisi uyguladığı yaklaşık 20 hasta iddiaya göre tedaviden sonra yürüyemez hale geldi. Lazer cihazıyla fazla ısı verilmesi sonucu omurilik bölgesindeki sinir ve kemik dokularının yandığı öne sürülen ve aylardır yatağa bağlı yaşayan hastalar, hastane ve doktor hakkında suç duyurusunda bulunup tazminat davası açtı. Kimi işinden kimi okulundan olan hastaların yaşadığı skandal olayın SABAH'ta yer almasının ardından Sağlık Bakanlığı basın açıklamasıyla söz konusu hastanedeki incelemenin 19 Şubat'ta Alo 184 SABİM hattına ulaşan şikayet üzerine başlatıldığını bildirdi.

Gaziantep İl Sağlık Müdür Yardımcısı Necmi Büyükkonuklu da, "İki beyin ve sinir cerrahi uzmanı ile bir mikrobiyoloji uzmanından oluşan ekip hastanede detaylı incelemelerde bulunuyor. Hastanede yapılan tedavi uygulamalarını geriye dönük olarak mercek altına alıyoruz. Şikâyetçi sayısı fazla olduğu için inceleme biraz zaman alıyor. Konuya ilişkin raporu bu hafta sonuna kadar tamamlamayı planlıyoruz" dedi.

YİNE AYNI DOKTOR

Bu arada lazerli bel fıtığı tedavisinden mağdurlarının sayısı da giderek artıyor. Haberi okuyan birçok kişi SABAH'ı arayarak aynı hastanede lazer tedavisi gördüklerini ve o günden beri mağdur olduklarını belirtti. O mağdurlardan biri de 42 yaşındaki Nebile Kaya. 3 yıl önce bel fıtığı rahatsızlığı nedeniyle hastaneye giden Kaya'ya doktor C.Ü. tarafından 12 Şubat 2009 tarihinde lazer tedavisi uygulandı.

Ancak tedavinin ardından Kaya'nın sağ bacağı tutmamaya başladı. Aylarca tedavi gören Kaya bir türlü iyileşmeyince, olaydan bir yıl sonra Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Ancak savcılık aradan 2 yıl geçmesine rağmen inceleme tamamlanmadığı gerekçesiyle henüz dava açmadı. Olayla ilgili soruşturma sürerken, 3 yıldır sağ bacağı felç olan genç kadın lazer tedavisi olduğu günden bu yana kâbus dolu günler geçiriyor. Koltuk değnekleri ile güçlükle yürüyen üç çocuk annesi Kaya yaşadıklarını anlattı:

"Bel fıtığından rahatsızdım. Hafif bir ağrım vardı. Doktor 'riski yok' diyerek lazer tedavisi yapacağını söyledi. Önce kabul etmedim, ancak sonra ikna olup tedaviye girdim. Hemşire çağırdığında sedyeye koşarak gittim. O anı hiç unutmuyorum. Halen rüyalarıma giriyor. Lazer tedavisi sırasında başımda bir ağrı hissedip acıyla bağırdım. O sırada bayılmışım. Kendime geldiğimde sağ bacağımı hissetmiyordum. Şoka girdim. Belimi inceleyen doktorlar, bacağımın felç olduğunu söyledi. Dünya başıma yıkıldı. Lazer omurilik bölgesindeki sinirleri yakmış. O günden beri bacağımı hissetmiyorum. Bacağımı dik tutmaya yarayan bir alet ve koltuk değneği yardımıyla ayağa kalkabiliyorum. Ancak dışarıya tekerlekli sandalye ile çıkabiliyorum."

ADLİ TIP'TA HABER YOK

Kendisiyle birlikte o dönem lazer tedavisi olan 7 kişi daha olduğunu belirten Kaya, "Onlar da yürüyemiyordu. Ancak bir tek ben suç duyurusunda bulundum. Kasap gibi kullandılar bizi. Adli Tıp Kurumu'nda 9 ay önce inceleme yapıldı. Ancak halen bir sonuç yok. Bir an önce davanın açılmasını ve beni bu hale getirenlerden hesap sorulmasını istiyorum. Hayatımı söndürdüler" diye konuştu.