Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) eski Genel Başkanı ve CHP milletvekili Süleyman Çelebi, Öğrenci ve Gençlik Sendikası'nın (GENÇ-SEN) kapatılmasını kınayarak "Bu davaya taraf olmak boynumun borcudur" dedi.
 
İstanbul Valiliği'nin 2008 Mayıs'ında ''Sendikalar Kanunu'nda öğrencilerin sendika kurmasına ilişkin bir düzenleme olmadığı'' gerekçesiyle Genç-Sen'e açtığı dava, İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kapatma kararı ile sonuçlandı.
 
"SİYASİ İÇERİKLİ BİR KARAR"
Yazılı açıklama yapan Çelebi, bu kararın  Türkiye'nin imzalamış olduğu bütün uluslararası anlaşmalara aykırı, siyasi içerikli ve adil olmadığını söyledi.
 
"Dünyanın her yerinde öğrencilerin kendi haklarını savunmak için sendika kurması en yasal haklarındandır. Bu davalarda alınan kararlar Anayasa'nın 90. Maddesini göz ardı etmektedir.
 
AKP ÖRGÜTLÜLÜĞE SALDIRIYOR
AKP tüm örgütlü haklara saldırıya geçmiştir. Bir yandan işçinin, emekçinin hakları gasp edilirken, gençlerimizin geleceği AKP'nin yarattığı çarpık sınav sistemiyle, kopya skandallarıyla karanlığa sürüklenirken, diğer yandan tüm bu baskılara ses çıkarabilen, hakkını savunabilen en doğal örgütlülükler yok edilmeye çalışılıyor."
 
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidarı döneminde daha önce de EMEKLİ-SEN ve ÇİFÇİ-SEN için İçişleri Bakanlığı tarafından kapatma davaları açıldığını hatırlatan Çelebi, ücretli çalışanlar dışında, emekliler, işsizler, çiftçiler ve öğrenciler açısından da bir hak olarak tanınması doğrultusunda CHP çatısı altında bu konuyu Meclis'e taşıyacağını söyledi.
 
SARI: "HERKESİN SENDİKALI OLMA HAKKI VARDIR"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Perihan Sarı da, Öğrenci ve Gençlik Sendikası Genç-Sen’in kapatılmasını kınadı.
 
Sarı, yaptığı yazılı açıklamada, Öğrenci ve Gençlik Sendikası Genç-Sen ile ilgili 2008’den bu yana süren kapatma davasının kapatma kararıyla sonuçlandığını belirterek “İmzaladığımız tüm insan hakları belgeleri, ‘Herkesin çıkarını korumak için sendika kurma veya sendikaya üye olma hakkı’ olduğunu tekrarlamaktadır” dedi.
 
“KARAR ANAYASANIN 90. MADDESİNE AYKIRI”
Sendikaların sadece çalışanlar için değil, ortak çıkarlarını topluca savunmak ve toplu görüşmeler yapmak yoluyla sonuç almak isteyen her kesim tarafından kurulabilecek örgütler olduğunun hem ILO’nun 87 sayılı sözleşmesinde, hem de BM Sözleşmeleri, Avrupa Sosyal Şartı, Avrupa Temel İnsan Hakları Sözleşmesi gibi belgelerde vurgulandığını ifade eden Sarı, “Türkiye bu uluslararası belgeleri imzalayarak uymayı taahhüt etmiştir. Örgütlenme özgürlüğünü reddeden bir tutumla alınan bu karar Anayasa’nın 90. Maddesi’ne aykırıdır. Çünkü, Türkiye usulüne uygun olarak imzaladığı bu sözleşmelere uyma yükümlülüğü dışında, ulusal mevzuatta bu sözleşmelere aykırılık oluşturan bir durumun varlığı halinde, uluslararası sözleşme hükümlerinin geçerli olacağı anayasa hükmüdür” görüşünü bildirdi. 
 
 
SENDİKALARA HALA 12 EYLÜL DARBE YASALARI
Türkiye’nin halen 12 Eylül darbesinin sendika yasalarını kullandığına dikkat çeken Sarı, şunları kaydetti:
 
“9 yıldan bu yana bu antidemokratik mevzuatı her yıl ‘sendika yasalarını değiştiriyoruz’ oyalaması ile sürdürmektedir. AKP hükümeti, örgütlü toplumu değil, biat toplumunu istemektedir. Genç-Sen’in örgütlü toplum için yürüttüğü mücadeleyi destekliyor, çıkarlarını sendikalar aracılığı ile savunma isteğinde olan herkesin sendika kurma hakkının arkasında olduğumuzu bir kez daha Hükümete hatırlatıyoruz.” (ANKA)