Dumlupınar Üniversitesinde (DPÜ), Sivas Kangal köpeği ile Türkiye'de yaşayan bir kurdun çiftleştirilmesi sonucu 6 yıl önce elde edilen "Türk kurdu" adlı kurt köpeği, kurtla çiftleştirilerek "kurda yakın Türk kurt köpeği" geliştirildi.

DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Selçuk Özen, bilimsel çalışmalar sonucunda 6 yıl önce Sivas Kangal köpeği ile Türkiye'ye özgü kurdun çiftleştirilmesiyle "Türk kurdu" adlı kurt köpeği ırkı elde ettiklerini anımsattı.

Babası Sivas Kangalı, annesi de yabani kurt olan birinci nesil Türk kurt köpeğinin, Kangal'ın gücü ve zekası ile kurdun manevra kabiliyeti ve çevikliğini bünyesinde barındırdığını belirten Yrd. Doç. Dr. Özen, uzun süredir devam ettirdikleri yerli kurt köpeği ırkını geliştirme çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdi.

"Nasıl bir Alman kurdu, Kanada kurdu, Sibirya kurdu varsa, bizim de 6 yıl önce Türk kurt köpeğimiz oldu" diyen Özen, Türk kurt köpeğini kurtla çiftleştirerek ikinci nesil Türk kurt köpeği bireylerini elde ettiklerini söyledi.

İkinci nesil kurt köpeğinin, yabani kurda çok yakın biyolojik özelliğe sahip olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Özen, "İkinci nesil kurt köpeğinin iki varyetesini elde ettik, ancak sayıları yeterli değil. Oğul yavrularda iki, ikincisinde bir bireyimiz var. Yani toplamda biri dişi, ikisi erkek olmak üzere üç kurt köpeği yavrumuz var" diye konuştu.

İKİ METRELİK ENGELİ AŞABİLİYORLAR Özen, ikinci nesil kurt köpeğinin, annesi kurt köpeği, babası da kurt olduğu için görünüşte kurda daha yakın olduğunu anlattı.

İkinci nesil kurt köpeklerinin havlamadığını, insanlara zarar vermediği ve çok güçlü yapıya sahip olduğunu dile getiren Özen, şöyle devam etti: "(Türkiye'nin en iri vücutlu kurt köpeği bizdedir) diyebilirim. Birçok isimdeki kurt köpeklerinin cılız ve zayıf. Bu elde ettiğimiz kurt köpeği çok iri ve güçlü. Evcilleştirilmesi mümkün. Zaten yavruyken insanla doğrudan ilişki içine girmedi. Biz onların doğasına dokunmak istemedik. Çekingen davranmalarının nedeni bundan kaynaklanıyor. Birebir ilişki içinde olsaydık, diğer kurt köpekleri gibi insanlarla daha yakın temasa geçebilirlerdi. İkinci neslin, iki metrelik duvar ve tel örgüden atlaması söz konusu. Köpekler ya da kurtların iki metreden daha büyük bir engeli kedi gibi sıçrayarak aşabildiğini görmedim. Bu da herhalde köpekle kurdun bir yeteneği." - vatan