15 gün boyunca bir yakını çıkmayan cenazeler İstanbul'da toplanacak. DNA örnekleri alınıp üniversitelerin anatomi kürsülerine verilecek. Kayıt sayesinde iade şansı var...

Kadavra sıkıntısı nedeniyle maket üzerinde ders gören Tıp öğrencileri için ilginç çözüm... Kadavra ithal etmek zorunda kalan üniversiteler Adli Tıp'ın kapısını çaldı, ortaya 'kimsesiz formülü' çıktı.

 HSYK'YA SUNUM YAPTIK
Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr.  Haluk İnce projeyi anlattı: Her tıp öğrencisi canlı materyal üzerinde eğitim görmek ister. Çoğu üniversitede anatomi dersleri maket üzerinden veriliyor. Kadavra için çok müracaat oldu. HSYK'ya sunum yaptık. Yönetmeliğimizde olan ancak uygulanmayan bir maddeyi devreye soktuk. Sahipsiz ceset tanıdığı çıkana kadar 15 gün bekletiliyor, sonra gömülüyordu. Yönetmeliği kullanıp bu cesetleri anatomi kürsülerine verme kararı aldık. Cesetler, sahibi çıkana kadar bilime hizmet verecek. Bunun için Bakırköy Savcılığı ile koordineli çalışıyoruz. Sahipsiz cesetler İstanbul'da toplanacak. İhtiyaca göre buradan dağıtacağız. İlk etapta Koç ve Marmara Tıp'a iki kadavra verdik. Kayıtları yani DNA'ları alınıyor. Sahibi çıkarsa teslim edilebilmesi için tüm örneklerini alacağız.
100 BİN LİRAYA GETİRİLİYOR
İnce, üniversitelerde yaşanan sıkıntıyı da şöyle anlattı: Anatomi kürsülerine bağışlanan kadavra sayısı çok düştü. Bazı üniversiteler anatomi dersleri için ceset ithal ediyormuş. Rakamlar çok uçuk. 100 bin TL'nin üzerindeymiş. Buna gerek kalmadan sorunu çözmek istiyoruz. HSYK'nın otopsi genelgesi yenileniyor. Anatomi kürsüleriyle yaptığımız toplantılar var. Sadece anatomi dersi değil mezuniyet sonrası eğitimler de var. Birçok özel tıp fakültesinden dekanları ve rektörleriyle protokol yapıyoruz.

 

Amerika'dan getiren var
KOÇ Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Ruacan kadavra kriziyle ilgili olarak şunları söyledi: Biz de maket üzerinden eğitim veriyorduk. Ancak sağlıklı olmuyor. Adli Tıp Kurumu'na başvurduk. Aradılar. İki kadavra verdiler. Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı ve Adli Tıp Kurumu'nun da olduğu bir protokol yaptık. Kadavralardan birini kullanamadığımız için iade ettik. Diğer üniversitelere göre şanslıyız. Bazı üniversitelerin de anatomi dernekleri vasıtalarıyla Güney Amerika ülkelerinden kadavra ithal ettiklerini duyduk. akşam