Anadolu'nun ortasında bozkırın içinde gündüz buz mavisi, akşamüzeri de eşsiz gün batımı manzarasıyla büyüleyen Tuz Gölü 'ne gelenler çıplak ayak la tuzlu suda yürüme den ayrılmıyorlar.

Konya, Ankara ve Aksaray illerinin sınırında bulunan Tuz Gölü , ilkbahar aylarında kapladığı alan itibariyle Türkiye'nin ikinci büyük gölü olma özelliğine sahip. Havaların ısınmasıyla birlikte suların bir miktar çekilmeye başlamasıyla gölün kıyı bölümlerinde bembeyaz bir tuz tabakası kalıyor. Dünyanın tuz oranı en yüksek göllerinden birisi olan Tuz Gölü , Türkiye tuz ihtiyacının da yüzde 60'ını karşılıyor. Göldeki üç işletmeden yılda yaklaşık 1,5 milyon ton tuz hasadı yapılıyor.

Ekonomik değerinin yanı sıra biyolojik çeşitlilik bakımından çok önemli bir habitata sahip olan Tuz Gölü çevresinde kuraklığa dayanıklı 38 endemik tür varlığını sürdürürken, bölge onlarca kuş türünün kışlama ve kuluçka sahası durumunda.

Tuz Gölü , tüm bu zenginliklerinin yanı sıra bozkırın ortasında eşsiz buz mavisi görüntüsüyle de doğa tutkunlarının dikkatini çekiyor. Seyahatleri sırasında Ankara-Aksaray karayolunu kullananların havaların ısınmasıyla birlikte göle ilgisi artmaya başladı. Her gün yüzlerce kişi Tuz Gölü 'nün eşsiz manzarasını izlemek ve şifalı olduğuna inanılan tuzlu suda çıplak ayak la yürüyebilmek için Şereflikoçhisar yakınlarındaki Tuz Gölü Günübirlik Tesisleri'nden mola veriyor.

Tuz Gölü turizm i gelişiyor

Gündüzleri uçsuz bucaksız gibi görünen gölün buz mavisi rengi, gün batımı na doğru yerini ufukta kızıl tonlara bırakıyor. Bu eşsiz manzarayı izlemek için mola verenler ve özellikle bu saatte gelenlerin göl üzerinde çıplak ayak la yürürken oluşturdukları siluetler de fotoğraf sanatçıları için bulunmaz görüntüler oluşturuyor.

Derinliği 10-15 santimi geçmeyen gölde yürüme k için çevre illerden gelenlerin de az olmadığı bölgede bir Tuz Gölü turizm i de çoktan oluşmuş durumda. Tuz Gölü 'ne özgü sağlık ürünleri ve hediyelik eşyaların çeşidi her geçen gün artarken, bazı yarışmalarda Tuz Gölü fotoğraflarının ödül alması birçok fotoğraf sanatçısının yöreyi keşfetmesini sağlamış. Sık sık büyük kentlerden fotoğraf gezilerinin düzenlendiği Tuz Gölü 'ne gösterilen ilgi son yıllarda artış gösteriyor.

Göl kıyısındaki tesisin sahibi Özgür Yılmaz, AA muhabirine, yerli ve yabancı turistlerin, göl içinde çıplak ayak la yürüme k, sağlık ürünleri almak ve gün batımı nı izlemek için geldiklerini söyledi.

Göl'de gün batımı nın çok güzel olduğunu vurgulayan Yılmaz, ''Akşam üzeri özel olarak gün batımı için gelen fotoğraf tutkunları ve bu anı izlemek isteyen çok sayıda yerli turist var'' dedi.


Film, klip ve fotoğraflar ilgiyi artırdı

Gölün fotoğraf sanatçıları için Türkiye'deki en gözde yerlerden birisi haline geldiğini kaydeden Yılmaz, şunları ifade etti:

''Tuz Gölü'ndeki gün batımı nın şöhreti tüm Türkiye'de duyuldu. Bunun için özellikle İstanbul, Ankara'dan gelen fotoğraf kulüpleri ve fotoğrafçılar var. Yurt dışından sadece Tuz Gölü için gelenleri de gördük. Yarışmalar ve sanatçıların gölde çekmiş olduğu klipler Tuz Gölü'ne ilgiyi daha da arttırdı. Fotoğraf sanatçısı Salih Güler, Küresel Isınma başlıklı uluslararası yarışmada Tuz Gölü'nde çektiği fotoğrafla ödül kazanmıştı. Burada şarkılarına klip çeken sanatçılar oldu. Mahsun Kırmızıgül'ün Beyaz Melek filminin bir sahnesini Tuz Gölü'nde çekmesi de bilinirliği arttırdı.''

Yılmaz, özellikle baharın gelmesiyle gün batımını izlemek için gelenlerin sayısının arttığını belirtirken, ''Nisandan itibaren gün batımı daha güzeldir ve eylül sonuna kadar fotoğrafçıların ilgisi devam eder. Fotoğraf tutkunları dışında E-90 karayolundan geçenler de Tuz Gölü'nde gün batımının çok güzel olduğunu bilirler ve bunun için mola verirler. Çay içerler ve gölde fotoğraf çekerler'' diye konuştu.

Ziyaretçilerden en fazla tesis yakınında kavşak olmaması nedeniyle şikayet aldıklarını vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:

''Güneyden Ankara istikametine giden veya Kapadokya'dan gelen turist otobüsleri Tuz Gölü'ne uğramakta zorlanıyorlar. Çünkü tesis yanında kavşağa müsaade edilmedi. Otobüs ve otomobiller, yaklaşık 1 kilometre ilerden U dönüşü yapmak zorunda kalıyorlar. Bu hem trafiği tehlikeye sokuyor, hem de insanların yolunu uzatıyor. Yetkililerin bu konuyla ilgileneceğine inanıyoruz. Tesis yanında bir kavşağa izin verilirse bu Tuz Gölü'ne gelen ziyaretçi sayısını çok arttıracaktır.''