Artık işçilerin değil, şık kadınların ayağında..

Daha çok yağmur ve çamurdan korunmak için işçi ve çiftçilerin giydiği çizmeler, son iki yıldır ünlü markaların gözdesi. Sokaklarda işçilerin değil de şık kadınların ayağında gördüğümüz çizmeler, önce bir güzel elden geçti, sonra renklendi ve sonunda şehirli insanın vazgeçilmezi oldu.

İngiliz Wellington Dükü, ayakkabıcısına akşamları davetlerde giyebileceği, savaşlarda da rahatlıkla kullanabileceği bir çizme sipariş etmiş. Sipariş sonrasında alışılagelmiş çizmelerden çok farklı bir model ortaya çıkmış. Kenarları düz, diğer modellere göre kısa ve alçak topuklu deri bir çizme hazırlamış. Adı Wellington çizmesi olan bu tasarım, birkaç yıldır moda dünyasında trend oldu. Vitrinlerde ilk görüldüğünde "işçi çizmesi" olarak şaşkınlık uyandıran çizmeleri moda takipçileri kısa sürede benimsedi. En çok beğenilen çizme modellerinin başındaki yerini aldı. Bizde ise bu çizmeleri, büyüklerimiz bahçede kullanmak için nalburdan satın alır. Köylerde hâlâ öyledir. Daha çok ıslak ortamlarda çalışan işçiler, balıkçılar, çiftçiler tarafından mecburi olarak kullanılan bu çizmeleri kim derdi ki; gün gelecek en naif genç kız bile şehir ortasında şık kıyafeti ile kullanmaktan keyif alacak. Her türlü şarta uyum sağlayan stili ile giymem diyenleri bile etkisine aldığı tartışılmaz bir gerçek. Beyler arasında şaka konusu olsa da bayanlar arasında yaygınlaşmaya devam ediyor.

Yağmuru sevmeyenler dahi su geçirmez ve neşeli tasarımlar sayesinde yağmurun yağmasını bekler oldu. Son derece popüler olan Hunter ve Le Chameau çizmelerle fotoğraf veren ünlüler de bu modanın yaygınlaşmasında etkili. Tamamen yumuşak plastikten üretilen bu fonksiyonel yağmur çizmeleri ayağı soğuk kış günlerinin olumsuz etkisinden de koruyor.

Özellikle genç kızların ayağından çıkartmadığı adeta kış sezonunun üniforması haline gelen çizmelerde bir canlılık gözlemleniyor. Pembesi, mavisi, sarısı, kırmızısı, siyahı, moru, çiçeklisi, manzaralısı, kalplisi, geometrik desenlisi, leoparlısı, trikolusu, ekoselisi, tokalısı, kürklüsü binlerce modeli ile büyük şehirlerde yaşayanların vazgeçilmezi...

Dünyaca ünlü markalar da, klasik özellikleriyle tasarlanmış plastik çizme modellerini koleksiyonlarına dahil etmeyi ihmal etmedi. Burry'de marka ile özdeşleşmiş ekose deseni, Marc Jacobs'ta kendine özgü stili ile bağcık detayı, Marc Jacobs'ta balıkçı çizmelerini aratmayacak rahatlıkta tasarımlar dikkat çekiyor. Kate Spade'de metal ayrıntısı ile kıpkırmızı plastik çizmeler bulunuyor. Ama en meşhurları Hunter'ın pamuk helvası sevimliliğindeki pembe plastik çizmesi. Çocukluk yıllarını tekrar yaşamak isteyenler çizgi film kahramanı Betty Boop'un resimleri ile kaplı modelleri tercih edebilir. Daha sade modelleri sevenler Lacoste'un klasikleşmiş çizgisini yansıtan modelleri alabilir. Rengârenk ve geometrik baskıların hüküm sürdüğü Emilio Pucci tarzı da bu çizmelerde çok farklı duruyor. Son yıllarda gençler arasında moda olan kurukafa deseninin kullanıldığı modeller sokak modası takipçilerine göre. Kızıldan kırmızıya, siyahtan mora kadar çok geniş yelpazede tercih imkânı sunan renkleri ile gönülleri fetheden yağmur çizmeleri en şık giysilerle dahi kombinlenebiliyor. Kendi içerisinde farklı stilleri bulunan modellerin kimi kalın tabanlı, kiminde ise deri çizmeleri aratmayacak topuk detayları var. Metal tokalarla klasikleşen çizmelerin farklı boy alternatifleri bulunuyor. Her ne kadar diz altı boylarda olanlar gözde olsa da bilek hizasındakilere de rastlayabilirsiniz. Kapitoneli, deri karışımlı, kalın yün örgü bantlı ve taş ile zenginleştirilmiş plastik çizmeleri deri olanlardan ayırt etmek hayli güç. Özellikle siyah olanlar rugandan farklı görünmüyor.

'Su geçirmez çizme istiyorum' diyorsanız mutlaka beğendiğiniz bir modeli deneyin. Hem ayaklarınız üşümeden hem de şıklığınızdan taviz vermeden istediğiniz kadar suyla oynayabilirsiniz. Temizliğinin de kolay ve boya gerektirmiyor olması bu çizmelere yönelmemizi sağlıyor. Ayağınızın içerisinde son derece rahat ediyor olması da cabası. İster kalın çoraplarla giyin, isterseniz içleri kalın kürk veya peluşlarla kaplı olanlarını tercih edin.

Spor tarzı benimseyenler canlı ve iddialı renklerdeki kalın tabanlı modelleri, klasik stilde giyinenler ise fiyonklu, taşlı, tokalı, kürklü, leoparlı ve hafif topuklu olanları tercih edebilir. Daha cesaretli ve iddialı olmak isteyenler ise manzara resimlerini aratmayacak renklilikte giyerek sokakları kışın kesvetinden kurtarabilir.

Zaman / Cumartesi