Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ihracatın 1-12 Kasım 2009 tarihlerinde 2008 yılının aynı dönemine göre yüzde 9,5 oranında arttığını bildirdi. Çağlayan, "Bu artış, psikolojik sınır olan 100 milyar dolar hedefini aşacağımızı gösteriyor" dedi. Çağlayan, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve İhracatı Geliştirme Etüt Merkezinin 2010 yılı bütçelerinin sunuşunu yaptı. Dünyada ekonomik düzenin yeniden oluştuğunu, artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığını ve olmayacağını belirten Çağlayan, dünyada yaşanan küresel krizden Türkiye'nin de etkilendiğini ifade etti.

DOMUZ GRİBİ GİBİ İTHAL KRİZ

Çağlayan, 'Ancak, bu kriz bizim çıkardığımız, sorumlusunun biz olduğu bir kriz değildir. Aynen kuş gribi gibi, domuz gribi gibi dünyadan ithal etmek zorunda kaldığımız bir krizdir' dedi. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ekonomik krizin, Türkiye'nin kuş gribi gibi, domuz gribi gibi dışarıdan ithal etmek zorunda kaldığı bir kriz olduğunu söyledi. Çağlayan, "Reel anlamda ihracatımızdaki gerileme sınırlı düzeyde kalmakla birlikte emtia fiyatlarının geçen yıla göre düşük olduğunu görüyoruz" dedi. Çağlayan, ihracatta 100'ler kulübüne girmiş bir ülke olan Türkiye'nin 100 milyar doları aşacağına inandığını söyledi.

GDO İHRACATÇIYI DA VURDU

İç piyasada GDO'lu ürün listesine giren ürünlerde yüksek fiyat artışları başladı. İstanbul İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Zekeriya Mete, GDO'lu ürünlere ilişkin yönetmelerin çıkmasının ardından yemlik fiyatlarında iç piyasada yüzde 15-20 artış olduğunu kaydetti.

Bütçede FIFA kokartlı hakem

Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda İç Denetim Birim Başkanı olarak görev yapan FIFA kokartlı Süper Lig Hakemi Bülent Yıldırım da bütçe görüşmelerinde bürokratların arasında yerini aldı. Yıldırım, 7 yıldır bütçe görüşmelerine katıldığını söyledi. CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi de kur politikalarının, Türkiye'nin başına sorun açtığını öne sürdü.

İthalatta düşüş trendine girdik

Krizle daralan dünya ithalatının uluslararası rekabeti daha da arttırdığına işaret eden Bakan Çağlayan, ithalattaki gerilemenin büyük bir bölümünün fiyatlardaki düşüşlerden kaynaklandığını ve bu trendin kırılmaya başladığını gösterdiğini belirtti./yeni şafak