Diyet yaparken en çok karşılaşılan sorunlardan biri olan metabolizma yavaşlığı, her kadının ortak kâbusu. Bir kadının sabit metabolizma hızı 1200-1600 kalori arasında değişiyor. Erkeklerinki ise 1400 - 2400 arasında değişir.
Kadınların kas yapısı, erkeklerin üçte ikisi kadardır ve ne kadar kaslıysanız metabolizmanız o kadar hızlı çalışıyordur. Aslında metabolizmanızı hızlandırmanın yolu çok basit.

Yapmanız gereken sadece metabolizmanızı hızlandırıcı yiyecekler tüketmek. Metabolizmanız yavaş olduğu için kilo veremediğiniz sonucuna vardıysanız, bu yiyeceklerle metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.

SUSUZ KALMAYIN

Susuz kalmak, metabolizmanızı yavaşlatır. Bu yüzden, günde en az 8 bardak su içmeyi alışkanlık edinin. İçeceklerinizi, vücudun ısınmak için daha çok kalori yakması gerekeceğinden, buzlu içmeniz öneriliyor.

30'lu yaşlardaysanız günde 3 dakika fazladan yoğun bir tempoda çalışabilirsiniz. Kollarınızı aşağı yukarı kaldırarak zıplamak, bacaklarınızı sağa sola açıp kapayarak zıplayın.

B vitaminleri metabolizmanızı hızlandırır. Nohut, hindi, dana eti, somon balığı, pirinç, tavuk, ton balığı, tahıllı gıdalar, mercimek, bamya, ıspanak metabolizma çalıştıran gıdalar.

KAHVALTIYA ÖNEM VERİN

Günde 5 kere 300-500 kalorilik beslenin. Sabahları kalkar kalkmaz kahvaltı edin.

ACI BİBER 

Yapılan araştırmalar, jalapeno gibi acı biber türlerinde bulunan kimyasal bileşiklerin, kalp ritmi ve metabolizmayı hızlandırdığını gösteriyor. Baharatlı ve özellikle acı yiyecekler, tüketildikten sonraki 3 saat boyunca metabolizma yüzde 25 daha hızlı çalışıyor.

BALIK

Omega-3 yağ asidi içeren balıklar, metabolizma hızını düzenleyen leptin hormonunu etkiliyor.

ÇAY, YEŞİL ÇAY VEYA KAHVE İÇİN

İçerdiği ECGC bileşiğiyle yeşil çay, beyin ve sinir sisteminin daha hızlı çalışmasını sağlıyor. Bu sayede metabolizmayı da hızlandırıyor.
 
 SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ

Yağsız süt ve süt ürünleri metabolizmayı hızlandırıyor. Günde 3-4 porsiyon süt ürünü tüketen kişilerin daha hızlı kilo verdiği, yapılan araştırmalar sonucu görülüyor.

PROTEİN

Tavuk ve hindi eti metabolizmayı hızlandırıyor. Bu besinlerde bulunan protein, ayrıca kas kitlesinin korunmasını sağlıyor.

TAM BUĞDAY UNU VE YULAF 

Yüksek oranda lif içermesi ve düşük glisemik indekse sahip olması nedeniyle, beyaz unlu mamuller yerine tam buğday unuyla yapılmış ürünleri tüketmek sizi daha fazla tok hissettirecektir. Böylelikle kan şekeriniz regüle olacak ve kendinizi daha tok hissedeceksiniz.

NARENCİYE, AHUDUDU VE BÖĞÜRTLEN 

Bu meyveler, özellikle C vitamininden ve flavonlardan zengindirler. Flavonlar ise metabolizmayı ve yağ yakımını hızlandırır. Özellikle spor öncesi tüketilen C vitamininden zengin meyveler, yağ yakımını yüzde 30 artırır.

KURUBAKLAGİLLER 

Kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek, soya fasulyesi, bakla, barbunya bitkisel protein içeren ve demirden zengin besinlerdir. Protein olarak etle kıyaslandığında yağ miktarı daha az ve kan şekerini yükseltme etkisi daha düşüktür. Soya, ayrıca kolin denilen bir enzimden de zengindir, kolin karaciğerden yağ atımını hızlandırır.

ZENCEFİL VE SARIMSAK 

Zencefil ve sarımsak vücutta vazodilatör olarak etki gösterir. Yani damarları genişletip vücut ısısını artırır. Böylelikle metabolizmayı da yüzde 20 civarında hızlandırabilmektedir.