Turkcell Şebeke Bölge Operasyonları Bölüm Başkanı Cihan Nazmi Bıyıklı, Türkiye genelinde rüzgar ve güneş enerjisi ile çalışan ''çevreci baz istasyonları'' ile 1.594 ton karbondioksit emisyonu azalması yapılmasının planlandığını bildirdi.

Turkcell'in, Türkiye genelinde kurduğu 26 adet rüzgar ve güneş enerjisiyle çalışan baz istasyonu, İzmir'in Urla ilçesindeki Ulaştıran Orman Gözetleme Bölgesinde ve Çeşme Özpamir Sitesi'nde bulunan örnek istasyonlarla tanıtıldı.

Turkcell Şebeke Bölge Operasyonları Bölüm Başkanı Bıyıklı, tanıtım gezisinde yaptığı açıklamada, ülke genelinde 26 adet rüzgar ve güneş enerjisi ile kendi elektriğini üretme gücüne sahip hybrit (melez) baz istasyonunu kurduklarını bildirdi.

Ulaştıran Orman Gözetleme Bölgesinde kurulan baz istasyonunun, sahanın orman içerisinde olması ve doğal yapıya zarar verilmemesi amacıyla alternatif enerji kaynağı düşünülerek hayata geçirilmiş ilk istasyon olduğunu ifade eden Bıyıklı, bu istasyondaki sistemin güneş enerjisi paneli ve 2 adet rüzgar türbini ile çalıştığını kaydetti.

Bıyıklı, Çeşme Özpamir Sitesi'nde kurulu bulunan baz istasyonunun da 32 güneş paneli, 24 akü ve 2 rüzgar türbini ile kendi enerjisini karşıladığını, güneş enerjili baz istasyonlarının şehir içinde uygun binaların çatılarına da uygulanabildiğini söyledi.

-ÇEVREYE KATKISI-

Yurt genelinde bulunan 26 istasyonun, enerji maliyetini düşüren etkenlerle birlikte yaklaşık 5 milyon dolara mal olduğunu kaydeden Bıyıklı, bu yatırımla doğaya önemli katkı sağlanacağını ifade etti.

Bıyıklı, sistemle yılda yaklaşık 2.200 MWs elektrik üretimi planlandığını, bunun da 4 kişilik bir ailenin 9 bin 565 günlük elektrik tüketimine eşdeğer olduğuna işaret ederek, şu bilgileri verdi:

''Bununla 1.584 ton karbondioksit emisyon azalması sağlanacağı planlanıyor. Ayrıca, pasif soğutma sistemi ile gelen enerji tasarrufunda yıllık 5.913 MWs enerji tasarrufu yapacağı planlanıyor olup, bu 4 kişilik bir ailenin 25 bin günlük elektrik harcamasına eşittir. Pasif soğutma sistemi kullanılan 4 bin 500 adet sahada toplamda 3.710 ton karbondioksit emisyonu azalması sağlayacağı planlanıyor. İnventörlü klima ile gelen enerji tasarrufunda ise yıllık 4.264 MWs enerji tasarrufu sağlaması planlanıyor. Bu da 4 kişilik bir ailenin 18 bin 538 günlük elektrik harcamasına eşittir. İnventör klima kullanılan 4 bin 100 sahada toplamda 3.061 ton karbondioksit emisyonu azalması sağlayacağı planlanıyor. Yıllık 13,2 milyon KWs enerji tasarrufu ki bu da 4 kişilik bir ailenin 165 yıllık elektrik tüketimine eşit ve karbondioksit emisyonunda yıllık 9.880 tonluk bir azalmaya karşılık geliyor.''

-YAPILAN TASARRUF, BİN 40 İSTASYONUN TÜKETİMİNE EŞDEĞER-

Bıyıklı, Turkcell'in baz istasyonlarında ayrıca ''BTS Power Saving'' sistemi kullanıldığını ve baz istasyonu kapasitesi üzerinden geçen iletişim trafiğine göre enerji tüketimini ayarlayan bu sistemin de dünyada ilk olarak Turkcell'in önerisi ile geliştirilerek, Turkcell'de uygulandığını kaydetti.

Toplam baz istasyonları enerji harcamasının, şirketin enerji harcamalarının yaklaşık yüzde 70'ini oluşturduğunu ve kurulan 26 ''çevreci baz istasyon'' ile enerji harcamalarında yüzde 7 oranında azalma sağlandığını belirten Bıyıklı, ''Yapılan bu tasarruf, şebeke elektriği ile çalışan bin 40 istasyonun bir yıllık ihtiyacını karşılıyor'' dedi.

A.A.