Bursa Eczacı Odası Başkanı Kıvanç Atmaca, gribin, küçük çocuklar, astım dahil olmak üzere solunum sistemi rahatsızlığı olanlar, kalp, tansiyon, şeker ve böbrek hastaları ile 65 yaş üstü kişiler için büyük önem arz ettiğini belirtti.

Atmaca, ramazan ayında aşıya talebin az olduğunu, bayramdan sonra aşıya olan talepte ciddi bir yükseliş yaşandığını söyledi.

Bazı vatandaşların eczanelerden “domuz gribi aşısı”nı sorduğunu ve beklediğini öğrendiklerini ifade eden Atmaca, şöyle konuştu:
“Domuz gribi aşısını beklediği için mevsimsel grip aşısı yaptırmayanlar var, ancak bunların sayısı çok değil. Henüz havalar yeni soğudu. Soğuk algınlığına bağlı hastalıkların artması ve okulların açılması, mevsimsel grip aşısı yaptıranların sayısını arttırdı. Grip, çok rahatlıkla bulaşabiliyor ve yayılabiliyor. Bu yüzden biz, risk grupları ve çocuklar başta olmak üzere aşı yaptırılmasını tavsiye ediyoruz. Bursa'da geçen yıl 150 bin civarında vatandaşa grip aşısı yapıldı. Bu yıl henüz 85 bin kişiye yapılmış durumda. Ekim ayının bitmesiyle geçen yılın rakamını kısa sürede yakalarız diye düşünüyorum.”

Mevsimsel grip aşısının domuz gribine karşı koruma sağlamayacağını vurgulayan Atmaca, şunları kaydetti:
“Domuz gribine yakalananlar, vücut dirençleri yüksekse hastalıktan kolay kurtuluyor. Kış aylarında vücudu dirençli tutmak için de mevsimsel grip aşısı yaptırmak gerekiyor. Dirençli vücutla domuz gribine karşı mücadele daha kolay olacaktır. Yaz aylarında Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) bir heyet, Bursa Eczacı Odası'nı ziyaret etti. İlaçlarda soğuk zincirin korunması yolunda görüş alışverişinde bulunduk. DSÖ, domuz gribi virüsünü en tehlikeli virüslerden birisi olduğunu söylüyor. Domuz gribi üzerinde ciddiyetle duruyorlar. Domuz gribine karşı vücut direncinin iyi olması gerekiyor.”

Atmaca, mevsimsel grip aşısının gribe karşı tam koruma sağlamayacağını belirterek, “Aşı olduktan sonra hastalığa yakalanılmama durumu söz konusu değil. Aynı şekilde dikkatli olunmalıdır. Giyime, tüketilen gıdalara ve bulunulan ortama özen gösterilmelidir” dedi./hürriyet