Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, New York'taki temasları kapsamında ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'la bir araya geldi. Waldrof Astoria Otel'de basına kapalı olarak gerçekleşen görüşme öncesinde görüntü alınmasına izin verildi. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton görüşmenin başında Davutoğlu'na, Ermenistan'la ilişkilerin normalleşmesi konusunda gösterdiği güçlü tavrından dolayı teşekkür etti. Clinton, "Görüşmemiz, Enerji, AB-Türkiye ilişkileri, Ermenistan ile normalleşme çabaları süreci, Afganistan, Pakistan, İran ve Orta Doğu'yu kapsıyor" dedi.

PKK YİNE MASADAYDI

Terör örgütü PKK ile mücadele konusunda Türkiye, ABD ve Irak arasındaki üçlü mekanizmanın devam etmesi gerektiğinin vurgulandığı görüşmede, işbirliğinin terör örgütü PKK unsurlarının tasfiyesinin sağlanmasına kadar devam etmesi gereği üzerinde durulduğu bildirildi.

İran'ın nükleer dosyasının da ele alındığı görüşmede, Türkiye'nin İran'a devamlı olarak nükleer konularda şeffaf olmaları gerektiğini söylediği, her ülkenin barışçı amaçlarla nükleer enerjiye sahip olma hakkına saygı duyulduğunu, ancak Türkiye'nin bölgesinde nükleer silah istemediğini ve barışçı yollardan nükleer enerji projesi sürdürmekte olmanın kanıtının da şeffaflıktan geçtiği yönünde İran'a telkinde bulunduğunu Clinton'a söylediği öğrenildi. Görüşmede Hillary Clinton'ın da, "İran'ın son nükleer tesisi açıklaması ve ardından füze denemesi yapmasının ardından önümüzdeki 4-5 günün çok kritik olduğunu" söylediği belirtildi.





Davutoğlu'ndan yoğun temaslar

New York'taki temaslarını sürdüren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ABD'nin Afganistan ve Pakistan özel temsilcisi Richard Holbrooke ile görüştü. Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi'nin ABD dönem başkanlığında düzenlenen Afganistan konulu toplantısına da katılarak Türkiye'nin konuyla ilgili görüşlerini anlattı. Davutoğlu, Türkiye'nin gelecek yıl BM Güvenlik Konseyinde Afganistan konusunda 'öncü ülke' olacağını söyledi. Türkiye'nin tarihindeki en kapsamlı yardım programını Afganistan'da uyguladığını bildiren Davutoğlu, "Afganistan'da yeniden yapılanmayı destekleme yönündeki çalışmalarımızı sürdüreceğiz' dedi. Öte yandan, Davutoğlu, Engelli Hakları Sözleşmesi'nin onay belgesini BM Genel Sekreteri'nin Hukuk İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Patricia O'Brien'a sundu. Söz konusu sözleşmeyi onaylayan Türkiye, BM'nin 8 temel insan hakları sözleşmesine de taraf oldu. Bu arada, Bakan Davutoğlu temasları kapsamında Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile bir araya geldi. Zebari ile yapılan görüşmede ağırlıklı olarak, Başbakan Erdoğan'ın Irak'a yapacağı ziyaretin konuşulduğu öğrenildi. Görüşmede Zebari'nin Davutoğlu'na 'hem sizin kişisel çabalarınız için hem de hükümetinizin çabaları için teşekkür ederiz, komşu olduğumuzu hissediyoruz' ifadesini kullandığı kaydedildi. Davutoğlu, daha sonra yine BM'de İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ve Yemen Dışişleri Bakanı Ebubekir el Kirbi ile de bir araya geldi./yeni şafak