Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Canfeza Sezgin, brokoli filizinde yoğun olarak bulunan, antikanser özellik taşıyan doğal bileşenlerin başında gelen sulforafan isimli maddenin, kanserden korunmaya ve tedaviye yardımcı olabileceğine dair son yıllarda birçok bilimsel çalışma yayımlandığını söyledi.

Cilt kanserinde de etkili

Sezgin, "350 meme kanserli kadında yapılan bir çalışmada brokoli, kıvırcık lahana, beyaz lahana ve karnabahar gibi gıdalardan zengin beslenen kadınlarda meme kanseri riskinin yüzde 50 azaltıldığı saptanmış" dedi. Sezgin, ‘'Stanford Üniversitesi'nde yapılan çalışmada, brokoli filizinden zengin doğal gıdaların prostat kanseri tedavisinde ve korunmada insanlarda araştırılabilecek değerde bulunduğu gösterildi" diye konuştu. John Hopkins Üniversitesi'nde yapılan çalışmalarda uzun süre ultraviyole radyasyona maruz bırakılan hayvanlara sulforafan verilmesiyle cilt kanseri gelişme riskinin yüzde 50 azaltıldığını belirten Sezgin, 48 bine yakın erkeği kapsayan büyük bir çalışmada, mesane kanseri riskinin, brokoli gibi sebzelerin yoğun tüketilmesiyle yüksek oranda azaltıldığının saptandığını anlattı.

Normal hücrelere zarar vermiyor

"Bu maddeyle yeni kanser hücrelerinin oluşumu nasıl engelleniyor" sorusuna da Sezgin, şu yanıtı verdi: "Sulforafan, kanser ve kanser kök hücrelerini ‘apoptoz' olarak isimlendirilen, programlanmış hücre ölümünü uyararak yok ediyor. Ayrıca, kanser hücrelerinin sağ kalmasında önem taşıyan enzimlerin işlevini de engelliyor. Böylece kanser hücrelerinin çoğalması önleniyor, normal hücrelere zarar vermiyor." Sulforafanın, meme, karaciğer, osteosarkoma, beyin, lösemi, melanoma, pankreas gibi çok sayıda kanser tipi üzerinde de etkili olduğunu bildirdi.