Norveç, dün dünyanın en huzurlu ülkesini modern tarihinin en büyük katilamıyla karşı karşıya bırakan aşırı sağcı Anders Behring Breivik’in kurbanlarının yıl dönümü için yasa büründü.

Üç ayrı anma töreni ile Norveç, başkent Oslo’daki bombalı saldırı ve Utöya adasındaki katliamda hayatını kaybeden 77 kişi için bir kez daha ağladı. Ülke genelinde yapılan anma törenleri, yerel saat ile sabah 09.30’da bomba patlaması sonucu 8 kişinin hayatını kaybettiği hükümet binasının önünde başladı. Anma törenine Norveç Kralı Harald, Kraliçe Sonja ile kraliyet ailesinin diğer mensupları, Başbakan Jens Stoltenberg, hükümet üyeleri ve halk katıldı. Kral ve başbakan, hükümet binalarının bulunduğu yerde hayatını kaybedenler anısına ayrı ayrı çelenk koyarak bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.
Başbakan Jens Stoltenberg çelenk koyduktan sonra yaptığı konuşmasında Breivik’in adını anmadan, “Maktul birçok cana kıydı ve inanılmayacak derecede acılar verdi. Bomba ve tüm kurşunlar Norveç’i değiştirmek içindi. Norveç halkı değerlerini kucaklayarak buna cevap verdi. Maktul başaramadı halk kazandı” dedi. Hükümet binasının ardından Oslo Domkirke Kilisesi’nde yerel saat ile 11.00’da bir anma ayini düzenlendi. Ellerinde tek bir gülle gelen halk ayinden saatler önce kuyruk oluşturdu.

Aileler Utöya adasında

Norveç’te yasın merkezi ise Breivik’in, iktidardaki İşçi Partisi’nin düzenlediği kampa giden 69 genci öldürdüğü Utöya adasıydı. Gizem Doğan da aralarında bulunduğu 69 gencin ailelerinin çoğu dün sabahtan itibaren adaya geldi. Gizem Doğan’ın ailesi de Türkiye’deki tatillerinden dönerek adada yapılan anma törenine katıldı ve kızlarının vurulduğu yeri ziyaret etti.

Medya adaya alınmadı

Medyanın adaya girmesine izin verilmezken, adaya gelen 60 aile kaybettikleri sevdiklerini vuruldukları yerlerde mumlar yakarak, çiçekler ve onların fotoğraflarını koyarak andılar. Adada yalnız kalmak isteyen aile bireyleri, saat 11.00’de toplanarak büyük bir halka oluşturup gökyüzüne kaybettiklerinin anısına selam gönderdi, isteyenler kalp şeklindeki büyük bir balona duygularını yazdı. Ailelere sabah 08.00’den 12.00’ye kadar adayı ziyaret etmeleri ve kaybettiklerini anmaları için süre verilirken, öğleden sonra İşçi Parti Gençlik Kolları adanın tepesinde bir anma töreni düzenledi. Dün akşam Oslo merkezinde birçok ünlü sanatçının sahne aldığı ve 100 bin kişinin katıldığı konserle anma törenleri son buldu.

Gizem Doğan Gaziantep’te de anıldı

Norveç’in Ütoya Adası’nda hayatını kaybeden Gizem Doğan, memleketi Gaziantep’te de anıldı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gizem Doğan Yaşayarak Öğrenme Merkezi’nde düzenlenen anma törenine Doğan’ın yakınları ile Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey katıldı. Güzelbey, ”Gizem, iyi yetişmiş, hayatı ve sanatı seven bir insandı. Gaziantep’te yaptığımız eğitim merkezine onun adını verdik ” dedi.

Katliam Norveç politikasını nasıl değiştirdi?

Norveç, katliamın ardından gösterdiği metanet ve demokrasiye bağlılık mesajlarıyla dünyayı kendine hayran bıraktı. Ancak katliamın üzerinden bir yıl geçerken cennet ülkede bazı çatlaklar oluşmaya başladı. Saldırının ardından aşırı sağcı İlerleme Partisi’nin yerlere inen destek oranı tekrar yükseldi. Son anketlere göre partiye olan destek yüzde 22’ye kadar çıktı. Breivik’in de üyesi olduğu ortaya çıkınca parti tepki görmüştü. Norveç’te endişe verici diğer bir gelişme de göçebe Romanlara karşı düşmanlık. İnternette Romanlar ölümle tehdit ediliyor, politikacılar sınırdışı edilmelerini istiyor. Sol eğilimli Dagsavisen gazetesinin köşe yazarı Stian Bromark, eskiden siyasilerin “İslamlaşma” söylemlerini kullandığını hatırlatıyor. Bromark, Breivik’in ardından “İslamlaşma” eleştirileri tabu haline geldiği için nefret söylemlerinin Romanlara yöneldiğini söylüyor.