1975"ten bu yana İstanbul"da ocak ayı itibariyle böyle sıcaklık görülmedi

Akdeniz üzerinden gelen ve sıcak hava taşıyan alçak basınç sisteminin Türkiye genelinde etkili olması nedeniyle yurdun batı bölgeleri son yılların en sıcak ocak ayını yaşıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü"nün verilerine göre, İstanbul"da lodosun etkisiyle Kadıköy ve Pendik"te dün 21 dereceye ulaşan sıcaklık, son 35 yılda ocak ayı içerisinde kaydedilen en yüksek sıcaklık değeri oldu.

1979"da 18 derece oldu
Verilerin dijital ortama kaydedildiği 1975"ten bu yana İstanbul"da ocak ayı itibariyle ulaşılan en yüksek sıcaklık 18.3 derece ile 30 Ocak 1979"da gerçekleşmişti.
Akdeniz üzerinden gelen alçak basınç merkezi ve lodosun da etkisiyle İstanbul"da yeni yılın ilk gününde sıcaklık bazı ilçelerde 20 derecenin üstüne çıkarak son 35 yılın rekorunu kırdı. Dün Pendik ve Kadıköy"de sıcaklık 21 dereceye ulaşırken, Beykoz, Büyükada, Sarıyer, Şile, Ümraniye"de 20, Büyükçekmece ve Eyüp"te ise 19 derece olarak kaydedildi.
İstanbul"da mevsim normallerinin 9-10 derece olduğunu belirten İstanbul Meteoroloji yetkilileri, dün ulaşılan sıcaklığın bu değerlerin 10 derece üstünde olduğunu belirtti.

Sıcaklık düşecek

İstanbul"da bugün akşam saatlerinden itibaren lodosun karayele çevirmesiyle birlikte sıcaklıklarda 8-10 derecelik bir düşüş yaşanacağı, bugün 14 olması beklenen sıcaklığın, pazar günü 13, pazartesi günü ise 6 dereceye kadar düşeceği belirtildi.


"Lodos insanı sinirli yapar"

Lodos, vücudun biyoritmini bozarak, ağrı, yorgunluk ve mutsuzluğa neden oluyor. Prof. Arif Verimli, şunları belirtti: “İnsan beynini dışarıdan etkileyen bu faktörler beynin işlevini bozar. Aşırı rüzgâr ve değişken havalar da bu etkenlerdendir. Aşırı rüzgâr ve değişken havalar insanın beyne olan bilgi girişini bozduğu için insanda gerginlik yaratır. O yüzden insanlar bu tür havalarda daha sinirli ve agresif olur. Aşırı rüzgârlı havalarda açık havada kalmamak lazım.”

Çok anormal bir durum yok

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu: (İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı): “Şu anda güneybatıdan gelen ve sıcak havayı getiren sistemin etkisindeyiz. Sıcak hava cephesinin önünde genellikle hava lodoslu, güneşli ve açık olur. Arkasında soğuk hava cephesi gelir. Cephe sistemleri bu şekilde peş peşe gelir ve gider. Bu da normaldir. Kış mevsiminin havalarıdır bunlar.”


Mustafa Diren (TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası İkinci Başkanı): “Akdeniz üzerinden gelen ılık havanın getirdiği bir sıcaklık. Zaman zaman bu tür ekstrem değerler görülebilir. Bunlar geçmişte de yaşandı. Yani çok anormal bir durum yok. İklim değişikliği nedeniyle kış mevsiminin sıcaklığı da yavaş yavaş artıyor. Kar yağmıyor, yağsa da yerde fazla kalmıyor.”/milliyet