Olayların yatışması için soyunma odasına giden lacivert-beyazlı basketbolcular, şampiyonluk kupasını ve madalyalarını ancak salon boşaltıldıktan sonra aldı.

Normal sezonun lideri kötü başladığı ve 2-0 geriye düştüğü final serisinin sonunu müthiş getirdi. Fenerbahçe Ülker"i 3"ü rakip sahada olmak üzere peş peşe 4 kez yenen Efes, 13. şampiyonluğunu elde etti.Fenerli taraftarlar böyle saldırdı

Beko Basketbol Ligi final serisinin 6. maçında Fenerbahçe Ülker"i 79-76 yenen Efes Pilsen, 2-0 geriye düştüğü seriyi 4-2 yaptı ve 13. şampiyonluğuna ulaştı
Karşılaşmanın sona ermesiyle birlikte salon savaş alanına döndü. Efes Pilsenli sporculara saldıran Fenerbahçeli taraftarlarla Kaya Peker yumruklaşırken, Charles Smith ile antrenör Ataman da sert darbeler aldılar. Seyirciler güçlükle dışarı çıkarıldılar

Final serisinin Abdi İpekçi"deki son buluşmasında geceye olaylar damga vurdu. Maçın bitiş düdüğü ile birlikte ise tam bir rezalet yaşandı. Geçmiş maçların aksine, saha içinde oldukça sakin geçen karşılaşmada, Efes Pilsen"in galip gelerek şampiyonluğunu ilan etmesi sonrasında, salon savaş alanına döndü.

Fenerbahçe Ülker taraftarları, karşılaşmanın tamamlanmasının ardından pet şişe, bozuk para, çakmak ve hatta sandalyeleri fırlatarak saha içini yabancı madde yağmuruna tutarken, bazı taraftarlar, tribünlerden aşağı atladı.

Önce yedek oyuncuların bulunduğu bölümde sevinen Efes Pilsenli sporculara saldıran taraftarlarla Kaya Peker yumruklaşırken, lacivert-beyazlı oyuncu Charles Smith ile antrenör Ergin Ataman da saldırının hedefi oldular. Ergin Ataman"ın sırtına tekme darbesi aldığı görülürken, devreye giren güvenlik görevlileri, lacivert-beyazlı oyuncu ve teknik heyeti soyunma odasına götürdü.

Ali Koç"un çabası

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ve bazı yöneticilerle birlikte maçı izleyen sarı-lacivertli yönetici Ali Koç, maç sonu yaşanan taşkınlıkları önlemeye çalıştı.

Polisin müdahalesiyle taraftarlar saha içinden çıkarılırken, taraftarlar bu kez de tribünden koltukları sökerek saha içine atmaya başladı. Tribün önüne kadar gelerek taraftarları sakinleştirmeye çalışan Ali Koç, bu isteğinde başarılı olurken, atılan yabancı maddeler nedeniyle bazı basın mensupları da yaralandı ve ekipmanları hasar gördü. Ayrıca, Efes Pilsen taraftarlarının olduğu bölüme de saldıran Fenerbahçe Ülker taraftarlarını polis durdurdu ve bazılarını gözaltına aldı.

Salon boşaltıldı

Abdi İpekçi Spor Salonu, yaşanan istenmeyen olaylar sonrası, kupa töreni yapılmak için boşaltılmak zorunda kalındı. Polis, salon içindeki Fenerbahçe Ülker taraftarlarının tamamını dışarı çıkardı ve Efes Pilsen, şampiyonluk kupasını ancak bu önlem sonrası alabildi. Bu arada, karşılaşmayı Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ile birlikte izleyen Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, kupa töreninde yer almadı.

'Yazıklar olsun"

Efes Pilsen"in hocası Ergin Ataman maç sonunda yaşanan olaylara isyan etti, “Nerede polis, nerede güvenlik. Nerede vali. Böyle olacağını biliyorduk. Tüm uyarılarımıza rağmen gerekli önlem alınmadı. Türk sporunu yönetenlere yazıklar olsun” dedi.

Yaşanan olaylar karşısında adeta şok olduklarını belirten Ergin, “Şampiyonluğu kazandık, kupayı gidip alamıyoruz. Fenerbahçeli taraftarlar saldırmakla kalmadılar, soyunma odalarımızı bastılar. Bu Fenerbahçe seneye bu ligde nasıl oynayacak. Türk sporu ne hallerde görün” diye konuştu.
Lacivert-beyazlı takımın ikinci başkanı Çetin Çeki ise seyirci ve görevlilerin saldırısına uğradıklarını vurgulayarak “Çocukların bize getirdikleri başarının keyfini bile yaşayamadık. Bizi burada koruyamayan görevlilere yazıklar olsun” diyerek çıkan olaylara büyük tepki gösterdi.

Çeki, “Hazin bir gece yaşadık. İnanın maçın skorunu dahi bilmiyorum. Sadece şampiyon olduğumuzu biliyorum. Yazıktır, günahtır” ifadelerini kullandı.

Şampiyon Efes 76-79

Maça Solomon ve Mirsad"ın üçlükleriyle başlayan Fenerbahçe 6 dakika içinde 4"te 3 üç sayı isabetiyle oynayınca 16-7 öne geçti. Efes, Kerem Tunçeri ve Kaya"nın etkili oyunuyla farkı azaltsa da, Solomon"un son saniye basketiyle ilk çeyrek 25-21 Fenerbahçe üstünlüğüyle kapandı.
İkinci çeyrekte sürekli dışarıdan skor bulmaya çalışan Fenerbahçe karşısında pota altını çok iyi kullanan Efes, Kaya"nın 11 dakikada attığı 17 sayıyla üstünlüğü ele aldı ve devre sonunda 50-41 öne geçmeyi başardı.
İkinci yarıya Damir Mrsiç"in üçlükleriyle başlayan Fenerbahçe, ilk yarıda büyük sıkıntı çektiği pota altı savunmasında da Ömer Aşık ile etkili olunca skora denge getirdi. Efes bu kez üçlüklerle etkili olup, son çeyreğe de 65-59 üstün girdi.

Son çeyreğe Semih"in basketiyle başlayan Fenerbahçe, Preldziç"in peş peşe üçlükleriyle öne geçmeyi başardı: 71-69. Son 3 dakikasına ise 71-71 girilen maçta Charles Smith"in üçlüğüyle yeniden öne geçen ve farkı 5 sayıya çıkaran Efes, son saniyelere de 77-74 önde girdi. Bitime 30 saniye kala top kaybı yapıp rakibine bir fırsat daha veren Efes, Devin Smith"ten kaptığı topu smaçla neticelendirince rakibinin tüm umutlarını bitirdi ve 79-76"lık skorla şampiyonluğunu ilan etti.