Küresel kriz nedeniyle birçok fabrikanın bacası tütmez, binlerce kişi işsiz kalırken; çalışanlar da borçlarını ödeyebilmek için çıkış yolunu işten ayrılarak, alacakları tazminata bağlıyor.

Günümüzde en büyük sorunlardan biri haline gelen kredi kartı borçları nedeniyle kimi zaman intiharlar bile yaşanırken, İzmir"de "civata kralı" olarak tanınan Norm Cıvata"nın sahibi Nedim Uysal, evlatları gibi gördüğü işçilerin mağdur olmasının önüne geçti. Uysal, 20"nin üzerinde işçinin kredi kartı borçlarını, işe girdi-çıktı yaparak, verdikleri kıdem tazminatı ile ödemelerine imkan sağladı. Uysal, bazı işçilerin kredi kartlarına da el koydu ve iptal ettirdi.

İşçinin morali önemli

İşçilerinin mali durumlarını takip ettiklerini belirten Nedim Uysal şöyle konuştu: "Moral iyi değilse, verim de düşük olur. Sürekli ödeme tebliğleri geliyor. Biz de bu çocukları kurtarmaya çalışıyoruz. Evlerine haciz gelirse ne heyecan duyarlar ki çalışmaktan. Kredi kartlarını aldıklarım da var. Onlar da haklılar. Bir markete gittikleri zaman çocukların canları birşey istediğinde alsa bir türlü, almasa bir türlü. İşçilerim bana "baba" derler. Onlar da bizim için evlat gibidir. Çocuklarının sünnetlerini de yaptırırım. Biz büyük bir aileyiz. Kriz nedeniyle iki aydır haftanın 4 günü çalışabildik. Daha yeni tam hafta çalışmaya geçtik. Avrupa ülkelerine satışta fiyat indirdik. Kárımızdan fedakárlık yapmaya başladık. Faydasını da gördük."

6 fabrikası var

1973 yılında bir set makine ile civata üretimine başlayan Norm Civata"nın bugün İASOB"de 5"i üretimde bulunan toplam 6 fabrikası bulunuyor. Norm Civata, bu fabrikalarda toplam 560 kişiye iş imkanı yaratıyor.

36 ülkeye civata satıyor

BAŞARI merdivenlerini birer birer tırmanan ve mütevaziliği ile dikkat çeken sanayici Nedim Uysal, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi"nde (İASOB) faaliyet gösteren fabrikasından 36 ülkeye ihracat yapıyor. Civata kralı olarak da bilinen Nedim Uysal"ın yaşamı da sanayide geçmiş.

Salihli"de 8 çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu olarak 1936"da doğan Nedim Uysal, askere gidene kadar babasının manifaturacı dükkanını işletmiş. Daha sonra farklı alanlarda ticaret yapmış. 1966"da bir kiremit tuğla fabrikası kiralamış ve 30 yaşındayken sağ elinin iki parmağını makineye kaptırmış. Uysal, yanlış tedavi nedeniyle sağ elini tamamen kaybetmiş. Uysal, " Bu kaza beni hayata küstürmedi. Daha fazla hırs verdi. Ama şu anda fabrikalarımda işçi güvenliği konusunda çok hassasım. Ne tedbir gerekiyorsa alıyorum" diyor.

DHA