2010 Avrupa Kültür Başkenti resmi açılış töreni Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın katılımıyla Haliç Kongre Merkezi"nde saat 18.30"da yapılacak.

Resmi açılış seremonisinde Avrupa"nın ve komşu ülkelerin siyasetçileri, bürokratları, kültür-sanat alanlarında üst düzey bürokratlar da yer alacaklar. Açılış seromonisinde Haliç dev bir havai fişek ve ışık gösterisine ev sahipliği yapacak. Bu gösteri Taksim, Kadıköy, Sultanahmet, Beylikdüzü, Pendik ve Bağcılar"daki kutlama merkezlerine yerleştirilecek dev ekranlardan izlenebilecek...

HER MERKEZDE KONSER...

Haliç"teki tören, koreografisi Yekta Kara tarafından gerçekleştirilen özel bir sahne performansıyla devam edecek. Alanının önde gelen isimlerinin sahneye koyacağı bir saatlik performans, dansı, operayı, şiiri ve müziği bir araya getirecek.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti kutlamaları 16 Ocak gecesi boyunca eşzamanlı olarak kentin farklı noktalarında İstanbullular ile ünlü şarkıcı ve grupları, yerli ve yabancı gösteri topluluklarının özel performanslarını buluşturacak.

NİL KARAİBRAHİMGİL,KIRAÇ,ZARA,MERCAN DEDE VE TARKAN İSTANBULLULAR'I COŞTURACAK...

Bu kapsamda Taksim Meydanı"nda Tarkan, Kadıköy"de Mor ve Ötesi, Sultanahmet"te Mercan Dede, Beylikdüzü"nde Nil Karaibrahimgil, Pendik"te Kıraç ve Bağcılar"da Zara konser verecek.

Tarkan konserinin hemen öncesinde ateş gösterisi yapılacak, Kadıköy Meydanı"nda ise havaya dev balonlar uçurulacak.16 Ocak gecesi, artık resmen Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul"da birçok müze saat 24.00"e kadar kapılarını açık tutacak.

Milliyet"e konuşan 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Avdagiç, “Açılışın bugüne kadar yapılan etkinliklerden ayrılan en önemli yönü İstanbul"un farklı noktalarında düzenlenecek olması. Tek merkezde, sınırlı sayıda kişinin katıldığı bir açılış değil, İstanbulluların tamamını kapsayan bir etkinlik yapmaya çalışıyoruz” dedi.

TRAFİĞE KAPATILACAK YOLLAR

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde yarın akşam 18.00 ile 00.00 saatleri arasında bazı yollar trafiğe kapatılacak.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya şöyle denildi;

"Fatih Ayasofya Meydanında düzenlenecek olan Mercan Dede konseri nedeniyle; Ayasofya Meydanı, Bağcılar'da düzenlenecek olan Zara konseri nedeniyle; İstanbul Caddesi, Birlik Caddesi, Bağcılar Caddesi, Hacı Ahmet Yesevi Caddesi, Beylikdüzü'nde düzenlenecek olan Nil Karaibrahimgil konseri nedeniyle; Cumhuriyet Caddesi ve Çamlık Caddesi, Kadıköy İskelesi İSPARK Otoparkında düzenlenecek olan Mor ve Ötesi konseri nedeniyle Albay Faik Sözener Caddesi, Pendik'te düzenlenecek Kıraç Konseri nedeniyle; Güldeste Caddesi, Taksim Meydanında düzenlenecek olan Tarkan konseri nedeniyle; Taksim Meydanı trafiğe kapatılacak. Tarlabaşı, Gümüşsuyu, Suraselviler ve Abdülhakhamit caddelerinden gelen araçlar sağa veya sola yönlendirilerek meydana çıkmaları önlenecek."/milliyet