Davutoğlu yurtdışı seyahatlerinin 51"ini Avrupa, 22"sini Ortadoğu, 17"sini Asya ve Afrika, 9"unu ise Amerika kıtasına yaptı. Davutoğlu döneminde şimdiye kadar dış politikada atılan adımlar şöyle:

l Latin Amerika ve Afrika ülkelerine yönelik açılımlar hızlandırıldı.
l Afganistan ve Pakistan"da siyasi krizin sona ermesi için çalışmalar hızlandırıldı.
l Ermenistan ile Türkiye arasında ilişkilerin normalleşmesini öngören protokoller imzalandı.
l Türkiye"nin çabalarıyla, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ sorununun çözümü için oluşturulan Minsk Grubu"nun çalışmalarına hız verildi.
l Ayrılıkçı bölgeler Osetya ve Abhazya ile temaslar kuruldu.
l 31 Ağustos"ta Önce Bağdat ardından Şam"a giderek, Irak - Suriye - Türkiye üçlü görüşmeleri başlatıldı.
l Erbil ve Musul"a ilk üst düzey ziyaretler gerçekleştirildi.
l Hem Suriye hem Irak ile Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyleri kuruldu.
l Suriye - Suudi Arabistan ilişkilerinin normalleştirilmesi ve devlet başkanı seviyesinde karşılıklı ziyaretlerin geçekleşmesi için Başbakan Tayyip Erdoğan"ın insiyatifiyle yapılan girişimlere arabuluculuk yaptı.
l İran"ın nükleer programıyla ilgili başta ABD olmak üzere Batı ülkeleri ile kolaylaştırıcılık rolü üstlenildi. Beyaz Saray"la Tahran arasında mesaj trafiği hala sürüyor.
l Bosna Hersek"in NATO"dan üyelik eylem planı alması için aralık ayında yapılan NATO Dışişleri Bakanları toplantısında, “Bosna Grubu” kuruldu ve ittifakın diğer üyeleri ikna edildi.
l Bosna Hersek-Sırbistan-Türkiye üçlü mekanizmaları kuruldu. Bosna Hersek-Hırvatistan-Türkiye üçlü mekanizma toplantısı çarşamba günü Zagreb"de yapılacak.
l “Nabucco” projesinde hükümetlerarası anlaşma imzalandı.
l AB müzakerelerinde Vergilendirme ve Çevre fasılları açıldı.
l Kaçak göçmenlerin kabulü ve Entegre Sınır Yönetimi için Brüksel ile masaya oturuldu.
l Suriye, Ürdün, Libya ve Tacikistan ile Türkiye arasında karşılıklı vize uygulamalarına son verildi.
l Meksika, Türk işadamlarına vize kolaylığı sağlayacağını duyurdu.
l Mısır"la karşılıklı vize uygulamasına son verilmesi için görüşmeler sürüyor.

LÜBNAN İLE DE VİZE KALKIYOR

Türkiye"nin, Lübnan ile de karşılıklı olarak vize zorunluluğunu kaldıracağı bildirildi. Lübnan Başbakanı Saad Hariri dün Türkiye"ye geldi. Hariri"nin ziyareti sırasında iki ülke arasında vize zorunluluğunu kaldıran bir anlaşma imzalanacağı, ayrıca askeri eğitim anlaşmasının yapılacağı belirtildi. Hariri"nin, çok sayıda bakan, işadamı ve medya mensubundan oluşan kalabalık bir heyetin eşliğinde Ankara ve İstanbul"a ziyareti sırasında bugün başkentte yoğun görüşmeler yapılacak. Başbakan Erdoğan ile yapılacak görüşmelerde Ortadoğu sorununun ele alınması beklenirken Lübnanlı An Nahar gazetesi, Lübnan İçişleri Bakanı Ziya Barud"un, karşılıklı olarak vize zorunluluğunun kaldırılmasına ilişkin bir anlaşmayı imzalayacağını duyurdu.

MARDİN"DEN AÇILIM MESAJI

Mardin"i Osmanlı"ya katan bir Kürt"tü

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mardin"den, Kürt liderler Eşrefi Bitlisi ve Selahaddin Eyübbi ile “açılımda kararlılık” mesajı verdi. Davutoğlu, “Bu değerlerden hepsini kültürümüz olarak görmemiz lazım. Bütün bunlar bu toprakların değeri, kıymeti” dedi. Bakanlığın yeni kamu diplomasisi çerçevesinde, “Diplomasinin halka anlatılması, diplomatların da halkla kaynaşması” hedefi kapsamında planlanan bazı adımları anlatan
Davutoğlu, şöyle konuştu:

HALEP"TEN ÖNCE HATAY: Komşu ülkelerde görev alacak diplomatların, önce o ülkeye sınır illerindeki valiliklere gidip çalışmalarını öngörüyoruz. Mesela bir diplomat Halep"te görev alacaksa, 15 gün Hatay"da çalışacak. Sınır illerinde görev yapacak bazı kaymakamlarımız da, görevleri öncesi sınır başkonsolosluklarımıza giderek, buralarda bir süre çalışacak. Dolayısıyla iç politika ile dış politika arasında biraz kalınlaşmış duvarları aşmak amaçlıyoruz.

EYYÜBİ DE BİZİM BİTLİSİ DE: Mardin"de farklı din ve etnik gruptan vatandaşlarımız yüzyıllardır beraber, iç içe yaşıyorlar. Mardin"i, bu bölgeyi Osmanlı"ya katan Eşrefi Bitlisi bir Kürt"tür. Selahaddin Eyyübi hepimizin kahramanıdır. Bunlardan korkmamak lazım. Bu değerlerden hepsini bizim kültürümüz olarak görmemiz lazım. Bütün bunlar bu toprakların değeri, kıymeti. Hepsinin bizim olarak benimsenmesi lazım. (AKŞAM)