AİHM eski yargıcı, CHP Milletvekili Rıza Türmen yemin etmeden de vekillik faaliyetlerinin yürütülebileceğini savunurken TBMM Kanunlar Kararlar Dairesi, “Yemin etmeyen Meclis faaliyetlerine katılamaz” görüşü doğrultusunda uygulama başlattı. Daire, yemin etmeyen vekillerin pazartesi günü yapılacak TBMM Başkanlık seçimine katılamayacağını bildirdi.

Ancak TBMM yönetimi, bu uygulamayı delecek bir uygulamaya imza attı. Gazete Habertürk'ün haberine göre başkanlık seçiminin yapılabilmesi için Meclis Genel Kurulu’nda okunup, Milletvekillerinin oylarıyla kabul edilen Danışma Kurulu önerisine CHP adına Muharrem İnce de imza koydu. İnce’nin de imzasının bulunduğu önerinin kabul edilmesiyle TBMM’de Pazartesi günü seçim yapılması takvime bağlandı. Kararla, henüz yemin etmemiş bir vekilin imzasına dayanarak Meclis faaliyetlerinin yolu açıldı.

Yemin etmeyen vekiller, bu uygulamaya dayanarak “oy hakkı” da isteyebilecek. Başkanlığın bu uygulamadan sonra yemin etmeyen vekile Meclis faaliyetlerine katılamama kuralını nasıl işleteceği merakla bekleniyor.