Şincan"daki kanlı olayları değerlendiren Sanayi Bakanı Ergün, Çin mallarına boykot çağrısı yaparak, “Protesto dışında o ülkenin mallarına karşı bir tutum sergilemek gerek” dedi. 30 dakika sonra ise Sanayi Bakanlığı"ndan “Bakan kişisel görüşünü dile getirdi, bakanlık ya da hükümetin görüşü değil” açıklaması geldi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 13 milyar dolarla Türkiye"nin toplam ithalatının yüzde 15"ini oluşturan Çin mallarına boykot çağrısı yaptı. Çin"in Şincan özerk bölgesinde Uygur Türkleri"nin uğradığı katliam ve etnik çatışmaya dönüşen kanlı olayları değerlendiren Bakan Ergün, “Eğer malını tükettiğimiz ülkelerde insana, insanlığa saygı yoksa, o zaman bizim bu tüketimi gözden geçirmemiz, bu ürünlere karşı da tavrımızı, tutumumuzu açıkça ortaya koymamız lazım” dedi. Ancak Bakan Ergün"ün açıklamasından yaklaşık 30 dakika sonra Sanayi Bakanlığı"ndan sürpriz bir açıklama geldi. Reuters"a açıklama yapan Sanayi Bakanlığı Basın Müşaviri Devlet Arık, “Bakanın sözleri bakanlık ya da hükümetin görüşü değil. Ergün"ün kişisel görüşlerini ifade ediyor” dedi.

Sadece protesto yetmez

10"uncu Yozgat Sanayi ve Ticaret Fuarı açılışında konuşan Ergün, Şincan özerk bölgesinde yaşanan olaylara karşı herkesin duyarlı olduğunu, halkın bu duyarlılığını dile getirdiğini söyledi. Sadece protesto gösterileriyle yetinilmemesini isteyen Ergün, şunları kaydetti: “Protesto gösterileri dışında milletçe yapacağımız başka işler de olmalı. O ülkelerin mallarına karşı bir tutum sergilememiz lazım. Bu tutumun, bizim milletimiz tarafından zaman zaman gösterildiğini, bugün de gösterileceğini, gösterilmesi gerektiğini ifade etmek istiyorum.”

Ergün, şöyle devam etti: “Bu tepki toplumun tüm kesimleri tarafından dikkate alınması gereken bir tepkidir. Yoksa Dünya Ticaret Örgütü üyesi ticari anlaşmalarla bağlı olan ülkelerin doğrudan doğruya yönetimlerin bu tür kararlar alması söz konusu olmaz. Tüketiciler elbette ki tüketim kararlarını gözden geçirirler. Buna benzer olaylar geçmişte de oldu. Mesela vergi indirimleri yaptığımızda bazı oto fabrikaları zam yaptı. Bizden de müdahale etmemiz istendi. Hükümet olarak bunlara müdahale etme imkanımız olmadığını ancak tüketicilerin kendi tercihlerini gözden geçirebileceklerini, zam yapan firmalarla, zam yapmayanları ayırabileceklerinin tamamen tüketicilerin kendine kalmış bir konu olduğunu söyledik.”

İthalatın yüzde 15"i Çin"den

Türkİye, 2008"de Çin"den 13 milyar dolarlık ithalat yaptı. Bu rakam 202 milyar dolarlık toplam ithalatın yüzde 15"ine denk geliyor. Türkiye"nin Çin"e yaptığı ihracat miktarı ise 1.3 milyar dolar. Türkiye Çin"e krom, mermer gibi maden ürünlerinin yanı sıra motorlu taşıt, pamuk, deri, makine, konserve ve sert kabuklu meyve ihraç ediyor. İthalatı yapılan ürünler ise tekstil ve elektronik cihazlar başta olmak üzere bilgi işlem makineleri, oyuncak, büro makineleri, ayakkabı ve çeşitli dijital cihazlar.

Cumhurbaşkanı Gül"ün katıldığı Çin"in başkenti Pekin"deki Çin İş Forumu"nda imzalanan önemli yatırım anlaşmalarıyla iki ülke arasındaki ticaret hacminin büyümesi bekleniyor.