2 mobilya fabrikası alan Grup, Rusya ve Ukrayna pazarında liderliğe ulaşmayı planlıyor. Boydak Holding, yurtdışında yatırım kararı alarak Rusya ve Ukrayna'da 20 milyon dolara iki ayrı mobilya fabrikası satın aldı. Boydak Holding'in yurtdışı mobilya satış kanalı olan Boydak Dış Ticaret üzerinden yapılan bu yatırımla beraber Grup, yurtdışında ilk mobilya üretim yatırımını da gerçekleştirmiş oldu. Holding, Rusya ve Ukrayna'daki fabrikalar için Polonyalı Forte SA'ya 20 milyon dolar ödedi.

Yılda 100 milyon dolar getirecek

Konu hakkında düzenlenen toplantıda konuşan Boydak Holding CEO'su Memduh Boydak, ilk 5 yıl içerisinde 60 milyon dolar daha ilave bina ve makine yatırımı yapmayı öngördüklerini, bu fabrikalarda yatak, kanepe ve oturma gruplarından oluşan döşeme mobilya ve ev tekstili imalatı yapacaklarını kaydetti. Satın aldıkları iki fabrikanın da aynı gruba ait olduğunu söyleyen Boydak, “Tüm yatırımların tamamlanmasıyla birlikte 5 yıl sonunda, yıllık yaklaşık 100 milyon dolar satış gerçekleştirecek bir büyüklüğe ve toplamda 600'e yakın çalışan sayısına ulaşılacak. Holding olarak, 2011 için belirlediğimiz 300 milyon dolarlık yatırıma da Rusya ile başlamış olduk. Bu yatırımla bölgedeki en önemli aktörlerden biri olmayı hedefliyoruz” dedi.

Kuzey Irak'ta üretim

Mobilyayla ilgili olarak Kuzey Irak'ta da bir ortaklık tesis edip, orada üretime geçmeyle ilgili planları olduğunu bildiren Boydak, yüzde 50-50 eşitlik esasına uygun bir ortaklık üzerine çalışmaları bulunduğunu, 2012 yılı içinde orada faaliyete geçmiş olacaklarını, şu an Dohuk'ta yatırım yaptıklarını, oranın faaliyete geçmesiyle 500 kişiye istihdam yaratacaklarını bildirdi.

Yılda 1 milyon yatak ürettiklerini söyleyen Boydak, 300 milyon dolarlık yatırımın nerelere yapılacağına ilişkin olarak da şunları söyledi: “20 milyon doları iki fabrika için. Geri kalan 30 milyon dolarla Kayseri'de halı yatırımı yapıyoruz. 200 milyon doları enerji yatırımı için ayırdık. Enerjide fırsatlara bakıyoruz. 50 milyon dolar da Grubun şirketlerinden Hes Kablo, Çelik Halat'a yatırım yapıyoruz. Alüminyum yatırımı bitti. Bir de 10 milyon doların üzerinde demir-çelik yatırımımız var.

Bu yıl ilave 500 istihdamımız olacak

Memduh Boydak, 2010 yılında 850 milyon lira ciro yapan Hes Kablo'yu bu sene halka açmayı planladıklarını, SPK'ya kote olan Hes Kablo'nun grubun bünyesi içindeki şirketler arasında şu anda yapısı halka açılmaya en müsait şirket olduğunu belirtti. Toplam istihdam rakamlarının 11 bin 500 olduğunu söyleyen Boydak, bu yıl ilave 500 istihdamları olacağını kaydetti.

Bellona markası ile üretim yapacağız

Memduh Boydak, Ukrayna ve Rusya'da Bellona markası ile üretim yapacaklarını, ancak bir yıl kadar mevcut marka ile devam edeceklerini belirtti. Rusya'ya daha önce distribütörlük vasıtasıyla 4-5 mağazayla girdiklerini, ancak 1998 döneminde krizden dolayı oradaki faaliyetlerini bıraktıklarını anımsatan Boydak, fabrika yatırımının yanında Rusya'nın tüm büyük şehirlerinde 4 yıl içinde toplam 50 mağaza açmayı hedeflediklerini kaydetti.

İş Bankası bizi cesaretlendirdi

Grup olarak en büyük rekabetçi avantajlarının üretim ve pazarlama konusundaki 50 yıllık birikimleri olduğuna işaret eden Boydak, başka Türk şirketlerinin de Vladimir bölgesinde üretim yaptığına dikkat çekerek, 'Türkiye'de önümüzü açan girişimciler var. Burada birçok Türk markasının bulunmasının yanı sıra son zamanlarda İş Bankası'nın Bank Sofia'yı alması da bizi yüreklendirdi, cesaretlendirdi” diye konuştu.

Mustafa Boydak TOBB yönetiminde

TOBB'da, 12 Haziran 2011 tarihinde yapılması planlanan 24. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde AK Parti'den milletvekili aday adayı olmak üzere TOBB Yönetim Kurulu'ndaki görevlerinden ayrılan Nejat Koçer ve Hüseyin Üzülmez'in yerine, temsil ettikleri konseyin birinci yedek üyeleri olan Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak ile Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Harun Karacan getirildi.