BOTAŞ'ın doğalgaza yüzde 70 oranında zam yapılmasını beklediği yönündeki haberler, özellikle organize sanayi bölgelerindeki işletmelerde şok etkisi yarattı. Eylül ayında OSB'lerde yüzde 5-12 arasında doğalgazda indirim beklentisindeki OSB'ler, zam istediği yönündeki haberlere tepki gösterdiler. Organize Sanayi Bölgeleri Derneği (OSBDER) Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, BOTAŞ'ı yurtdışına ödemek zorunda kaldığı gaz bedelini sanayiciye fatura etmeye çalışmakla suçlarken, BOTAŞ'ın iyi niyetli olmadığı söyledi. OSBDER Başkanı Tuncay yaptığı yazılı açıklamada, kriz dönemlerinde girdi maliyetlerini ana kalemlerinden birin oluşturan enerjiye zam yapılması halinde krizden çıkılamayacağını kaydetti.

ZAM HAZIRLIĞINA İSYAN

Bazı gazetelerde BOTAŞ'ın da zam hazırlığında olduğu bilgisinin yer aldığını belirten Tuncay, eylül ayında BOTAŞ'ın OSB'lerle görüşmeler yaparak toplu alımlarda yüzde 5-12 aralığında indirim yapacağını açıkladığını bildirdi. Bazı OSB'lerin bu indirimlerden yararlanmak için anlaşma hazırlığında olduğunu ifade eden Tuncay, yeni yılda doğalgaz fiyatının yükseltilmesi durumunda indirimin anlamsız kalacağını söyledi. Tuncay şöyle devam etti: “Ekonomik kriz nedeniyle sanayicinin elektrik tüketimi zaten düştü ve BOTAŞ'ın gaz stoku arttı. BOTAŞ, garantili alım sözleşmeleri nedeniyle içeride sanayiciye, tüketiciye kullandırmadığı gazın bedelini ödemek zorunda kaldığı halde, hâlâ zam yapmayı düşünüyorsa bunun iyi niyetle açıklanabilir tarafı yoktur. Öyle tahmin ediyoruz ki, BOTAŞ, OSB'lere yaptığı indirimin acısını çıkartmak istemekte, garantili alım sözleşmeleri nedeniyle ödemek zorunda olduğu gaz bedelinin faturasını da bizlere kesmektedir. Bu anlayış, sanayicinin köküne kibrit suyu çakmaktır, aldatmacadır. Kriz döneminde, girdi maliyetlerinin ana kalemlerinden birini oluşturan enerjiye zam yaparak krizden çıkılamaz.”

Şu anki verilere göre zam yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz fiyatlarının otomatik fiyat mekanizmasıyla belirlendiğini belirterek, 'Şu anki elimizdeki rakamlar, otomatik fiyat mekanizmasına gelen doneler, bir fiyat zammı şeklinde görülmüyor' dedi. Yıldız, TBMM'de gazetecilerin, doğalgaza yüzde 70 zam yapılacağı iddialarına ilişkin sorularını cevaplandırdı. Azerbaycan ve İran'dan alınan gazın otomatik fiyatlandırmaya tabi olduğunu anımsatan Yıldız, 'İki yıldan beri uygulanan otomatik fiyatlamayla beraber bu kural devam ediyor. Bunu belirleyen bizim siyasi irademiz değil. O yüzden bunu hep beraber takip edeceğiz. Açıkça söylüyorum, otomatik fiyatlandırma mekanizması her zaman yürürlüktedir ve bu devam ediyor' diye konuştu. Azeri gazındaki yeni artışla birlikte zam olup olmayacağına ilişkin soruyu da cevaplandıran Yıldız, '2008 yılının nisan ayından bu tarafa zaten gelebilecek fiyat farkı hesaba katılmıştı. Getireceği çok artı bir fiyat oluşmayacak” dedi.

OSB'ler yatırımla yakalandı

Elektrik ve doğalgaza zam sinyalinin sanayicileri korkuttuğunu, sanayicinin ekonomik krizden dolayı zaten çarkları çevirmekte zorlandığını belirten OSBDER Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, TEİAŞ'ın internet sayfasında, 53 OSB'nin 1 nolu tarife uygulamasına geçtiğini, bazı OSB'lerin en düşük bedelli 1 no'lu tarifeden enerji almak için milyonlar harcayarak yatırım yaptığını hatırlattı. Tuncay, “Bazı OSB'ler TEDAŞ'ın elektrik tarifelerinde en düşük bedelli 1 no'lu tarifesinden enerji almak için milyonlarca TL'lik yatırım yapmıştır. 2008 yılı başında yapılan bir tarife değişikliği ile 2 no'lu tarife 1 no'lu tarifeden daha ucuz hale getirilmiş ve mağdur olan OSB'lerin tarife değişiklik talebi kabul edilmemiştir” dedi./yeni şafak