Ünlü Amerikalı oyuncu Angelina Jolie'nin yönetmenliğini üstlendiği ve Bosna savaşında yaşanan bir aşk hikayesini anlatan ''Kan ve Bal Ülkesinde'' adlı filmin prömiyeri New York'ta yapıldı.

Bu vesile ile Bosna Hersek'in Dnevni Avaz gazetesine demeç veren Angelina Jolie, Bosna savaşı ile ilgili uzun süredir bilgi topladığını, bu ülkeyi birçok kez de ziyaret ettiğini anlattı. Jolie, ''Bosna'da 1990'lı yıllarda yaşanan savaşla ilgili bilgi toplayınca, bu savaşın ne kadar insancıl olmadığını anladım. Oradaki insanların ne kadar zorluk yaşadığını anlayınca şok oldum ve bu insanların, orada olanlara dayanmak için ne kadar güçlü olduğunu anladım'' ifadelerini kullandı.

Gazetenin haberine göre, Bosna'daki insanların cesareti ve aile yapısı ile tanıştığını anlatan, bütün bunlardan ilham aldığını dile getiren Jolie, ''Bosna'da yaşananları anlamaya başlayınca oraya yine gitmeye karar verdim ve gittim. Bosnalılar benim en yakın dostlarımdır oldu. Bosna'yı sevdiğimi anladım ve kısacası Bosnalılar benim ailemdir'' diye konuştu.

Dünyanın Bosnalılar'a bakış açısını değiştirmek istediğini ve bu yüzden Bosna ile ilgili film çektiğini diyen Jolie, şunları da kaydetti:

''Dünyanın Bosnalılar'a benim gibi bakmaya başlamasını istedim. Dünyanın sadece onların çektiği acılara bakmasını istemedim, onların kuvveti ve aileye karşı olan sevgilerini de görülmesini istedim. Bosnalıların ne kadar özel insanlar olduğunu görülmesini istedim.''

Filminin sonunda birçok savaş suçlu işleyen Sırp askerin teslim olduğuna da değinen Jolie, filmde gerçekçi olmayan tek unsurun bu askerin teslim olması olduğunu, fakat savaş suçluların da işledikleri suçların yükünü taşıyarak yaşadığını da göstermek istediğini belirtti.

Bosna savaşının izlerinin hala ''taze'' olduğunu da belirten Jolie, savaşta yaşayan insanlar için bu filmin izlenmesinin zor olabileceğini de işaret etti.

Bosna Hersek'teki savaş mağdurları derneklerince geçen sene eleştirilen Jolie'nin filmin prömiyeri bu ülkede henüz yapılmadı.

Temmuz ayında düzenlenen 17. Saraybosna Film Festivali'nin kapanış törenine Brad Pitt ile birlikte katılan Angeline Jolie, burada ''Saraybosna'nın Kalbi'' ödülü almış, törende yaptığı konuşma sırasında duygulu anlar yaşamıştı.