Bosnalı Konağı, Aydın’ın köklü ailelerinden biri olan Bosnalı ailesi tarafından, Cumhuriyet döneminde yapılan önemli yapılardan biri. Efeler Belediyesi tarafından 20.01.2015 tarihinde kamulaştırıldı ve Konağın restorasyon çalışmalarına 20.06.2016 tarihinde başlandı ve bu günlerde bitmek üzere.

Peki, Bosnalı Konağı’nın özellikleri neler?

Bosnalı Konağı, Veysi Paşa Mahallesi Hükümet Bulvarı ve 1607 sokağın kesiştiği köşe de bulunuyor. 1930’lu yıllarda Macar ustalar tarafından inşa edilen Bosnalı Konağı, bodrum katı ile birlikte 3 kattan oluşuyor ve 330 metrekare arazisi bulunuyor.

bosnali-konagi.jpg

 

Aydınpost yazarlarından Hüseyin Asar tarafından yayınlanan “Efeler Bosnalı Konağı” başlıklı yazıda Bosnalı Konağı’nın teknik ve tarihi özellikleri ayrıntılarıyla anlatılmıştı. Merak eden okurlarımız için bu yazının linkini veriyorum .[1]

Efeler Belediyesi Kent Konseyi tarafından “Bosnalı Konağı” ile ilgili olarak bir proje hazırladı ve Efeler Belediyesi’ne sunuldu.

Bu projede nedir?

“Bosnalı Konağı ve Kent Belleği” adı ile hazırlanan bu proje kapsamında öncelikle Aydın ilinde bugüne kadar oluşturulmayan, oluşturulamayan “Kent Belleği” ni oluşturmak.

“Kent Belleği” nedir? Ne işe yarar?

“Kent Belleği” Aydının tarihine ve geçmişine ait her türlü bilgi ve belgeyi kayıt altına alacak ve arşivleyecek. Kurumsal olarak, digital ortamda saklayacak ve araştırmacıların hizmetine sunacak. Eğer ilgililer sözkonusu belge ve objeyi bağışlamak isterse, uygun koşullarda saklayacak ve sergileyecek.

Bugüne kadar Aydın ilinde böyle bir arşivleme ve kayıt altına alma kurumsal düzeyde yapılmadı. Ne Aydın Valiliği, ne İl Kültür Müdürlüğü, ne de belediyeler böyle bir çalışma yapmadı. Sadece bireysel olarak, bir avuç tarihçi, araştırmacı ve bazı kolleksiyonerler bu işlevi gerçekleştirmeye, bu bilgi, belge ve objeleri korumaya çalıştı. Bu aşamada, akademisyen olarak Sayın Mükerrem Kürüm ve Sayın Günver Güneş’in özverili çalışmalarını anmadan geçemeyeceğim. Fakat tarihi belge ve bilginin bireysel olarak saklanması ve korunması, geleceğe intikali büyük sıkıntılar içerir. Bir insan ömrü ile sınırlanmayacak kadar geniş ve kapsamlı olan böylesi bir çalışmanın kurumsal olarak gerçekleştirilmesi büyük önem taşımaktadır.

Peki, “Kent Belleği” sistemi nasıl işleyecek?

Mesela, bir vatandaşın elinde dedesinden, ailesinden kalan eski fotoğraflar veya mektuplar var. Vatandaş ne yapacak? Vatandaş “Kent Belleği”ne başvuracak ve belgeleri getirerek teslim edecek. “Kent Belleği”ndeki uzmanlar bu belge ve objeleri inceleyecek, özelliklerini bilimsel olarak kaydedecek. Belgeleri dijital olarak, tarayıcı marifetiyle de kayıt altına alacak.

Bu aşamada vatandaş için iki seçenek söz konusu olacak. Bunlardan birincisi, kayıt altına alınan bu belge ve objeleri (fotoğrafları) “Kent Belleği”ne bağışlayarak gelecek nesillerin bunlardan yararlanmasını sağlayabilir. Ya da ikinci seçenek olarak dijital olarak kaydedilen bu belgeye ait dijital kayıttan bir örnek alarak, belge ve objeyi alarak oradan ayrılabilir. Bunun kararı tamamen vatandaşa ait.

Böylece, şahısların elindeki tarihi belge ve objeler kayıt altına alınacak, isteyenlere belgelere ait dijital kayıttan bir suret verilerek belgenin fiili olarak yok olması halinde de dijital kaydın saklanması sağlanacaktır.

Başka bir anlatımla “Kent Belleği” ile kentin hafızası Bosnalı Konağında saklanacaktır.

“Bosnalı Konağı ve Kent Belleği” projenin ikinci aşaması ise sergileme veya başka bir ifade ile de müzecilik.

Aydın Gazeteciler Cemiyeti tarafından 2016 Basın ödüllerinin dağıtımı töreninde Efeler Belediye Başkanı Sayın Mesut Özakcan, Bosnalı Konağı’nın kent müzesi olacağı açıkladı.

Bosnalı Konağı’nın “Kent Belleği” ve “Kent Müzesi” olarak hizmete açılması bugüne kadar ihmal edilen, Aydın için çok önemli, dönüm noktası niteliğinde bir çalışmadır. Başta projeyi oluşturan Kent Konseyi Başkanı Sayın Tuncay Erdemir’e ve Yürütme Kurulu’na, projeyi hayata geçiren Efeler Belediye Başkanı Sayın Mesut Özakcan’a ve emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum.

Sonuç olarak, artık Bosnalı Konağı Aydın’ın hafızası olacak!

Gözünaydın Aydın!

 

[1] https://www.aydinpost.com/efeler-bosnali-konagi-1762yy.htm