Eski Amerikalı ve İngiliz diplomatlar Richard Holbrooke ve Paddy Ashdown, uluslararası camiayı, Bosna'nın dağılma tehlikesiyle yüz yüze olduğu yolunda uyardı.

Bir Bosna gazetesinde bugün açık mektup yayımlayan eski diplomatlar, uluslararası camianın, 1992-1995 yılları arasında iç savaşın paramparça ettiği Bosna konusuna yeniden odaklanması gerektiğini vurguladı.

Bosna savaşına noktayı koyan Dayton barış anlaşmasının mimarı sayılan Holbrooke ve Bosna'da uluslararası camianın temsilciliğini yapmış olan Ashdown, mektuplarında, "Bosna bugün gerçekten parçalanma tehlikesiyle yüz yüze" ifadesini kullandı.

"Yeni krizle karşılaşmak istemiyorsak, uluslararası camia 1995'teki gibi devreye girmeli" diyen eski diplomatlar, ABD'yi Bosna'ya sırt çevirmekle, AB'yi de Bosna konusunda tutarlı bir strateji takip edememekle suçladı.

1995 barış anlaşması Bosna'yı Sırp Cumhuriyeti ve Hırvat-Müslüman Federasyonu diye ikiye bölmüştü. Bosnalı Müslümanların lideri Haris Sıladziç geçen hafta Sırp cumhuriyetinin ortadan kaldırılması yolunda çağrıda bulununca Sırplar ayrılmaya hakları olduğunu söylemişti.
Uluslararası topluluk, her iki yaklaşımı da reddediyor.

Müslüman ve Sırp liderlerinin milliyetçi söylemleri ve etnik ayrılıklar, Bosna'nın AB'yle yakınlaşması için gereken reformları engelliyor.