Aydın"da, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği"nin ortak projesi olan (Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezi) UMEM"in tanıtımı boş koltuklara yapıldı. Binlerce işsize, kalifiye eleman yapması amaçlanan proje için bugüne kadar Türkiye genelinde 40 bine yakın başvuru gerçekleştirildiği öğrenilirken, Aydın"dan bugüne kadar bu proje için hiç bir kimsenin başvuruda bulunmadığı öğrenildi. Toplantıya katılan Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Aydın Akyüzlü, Aydın"da işsizliğin ve kalifiye eleman sıkıntısının hat safhada olmasına rağmen tanıtım toplantısına ilginin yok denecek kadar az olmasına "Aydınlıların vurdum duymazlığı" olarak yorumlayarak tepki gösterdi.
Aydın Ticaret Borsası Konferans Salonunda düzenlenen tanıtım toplantısına Aydın"da projeyi yürütecek olan İŞKUR Aydın Müdürü Zafer Alıcı ve İŞKUR çalışanları, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı ve Meclis Başkanı Aydın Akyüzlü, Aydın Ticaret Odası Genel Sekreteri Alattin Arslan, Aydın Sanayi Odası Genel Sekreteri Kerem Öden, Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube ve eğitim yayım şube müdürleri ve 5 firma temsilcisi katıldı.
Aydın"da UMEM projesini tanıtmak için işletme ve firmalara yönelik düzenlenen toplantıya Aydın genelindeki bütün işletme temsilcileri davet edilirken, toplantıya sadece 5 firma temsilcisinin katılması dikkat çekti. Aydın"da UMEM Projesi kapsamında işletmelerin ihtiyacı olan alanlarda kurslar açılacak ve bu kursları başarıyla tamamlayacak kursiyerler 3 ay staj yaptıktan sonra işe yerleştirilecek. Yüzde 50 iş garantili olacak olan kursların hangi alanlarda açılacağını ise firmalar belirleyecek. Devlet desteğiyle yapılacak kurslar sonunda işe yerleştirilen elemanların 3 yıllık sigortasını da devlet karşılayacak.
“AYDINLILAR VURDUM DUYMAZ”
Toplantının açılış konuşmasını yapan Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Aydın Akyüzlü, toplantıyı bütün üyelerine duyurduklarını fakat katılımın az olduğunu belirterek duruma tepki gösterdi. Türkiye genelinde 1 Ocak"tan itibaren proje için başvuruların başladığını belirten Akyüzlü, “Bugüne kadar bu proje için Türkiye genelinde 40 bin müracaat olmuş. Fakat ilimizden şuana kadar hiçbir başvuru yok. oysa ilimizde işsizlik ve kalifiye eleman ihtiyacı hat safhada. Bu bizim Aydın"ın vurdumduymazlığından kaynaklanıyor. Bu kadar ciddi bir meseleye bu kadar az katılım olması gerçekten üzücü bir durum. İşletmelerimiz kalifiye eleman bulma konusunda ciddi sorunlar yaşıyor. Fakat bu sorunlarına çare bulacak bir toplantıya hiçbir firma katılmıyor. Toplam kaliteye yükseltmek için bu proje çok önemli. Fakat bu şekilde bir yere gelemeyiz” diyerek duruma tepki gösterdi.
Daha sonra kürsüye çıkan İŞKUR Aydın İl Müdürü Zafer Alıcı, toplantıya katılımın olmamasını üzüntü verici bir durum olarak nitelendirirken, UMEM projesi hakkında az sayıdaki işletme sahiplerine bilgi verdi. Aydın"da kayıtlı 18 bin işsiz bulunduğunu ifade eden Alıcı, açılacak kurslarla Aydın"da 2 bin 500"e yakın kişinin kalifiye eleman olup en az bin 250 kişinin işe yerleştirileceğini söyledi.
Aydın Ticaret Borsası toplantı sonrası bütün üyelerinin ayağına gidip proje hakkında bilgi verme kararı aldı.