Boş gebelik, gebelik kesesini oluşturan zar ve plasentanın oluşması; fakat içinde bir bebeğin olmaması durumudur. Kişi yapılan kan tahlillerinde hamile gözükerek anne olacağının heyecanını yaşayar. Bebeğinin kalp atışlarını dinleyeceği zamanı bin bir umutla beklerken aldığı haberle yaşadığı hayal kırıklığıyla umutsuzluğa düşer. Boş gebelik tanısı ultrasonda embriyonun görülmesi ve kalp atışlarının duyulması gereken haftalarda ortaya çıkar.

Dış gebelik tehlikesi taşıyanlar arasında adet kanamaları düzensiz olan kadınların da olduğu söylenebilir. Dış gebelik kendini belli edecek işaretler vermez. Her şey normaldir, kadın gebe bir kadının tecrübe ettiği normal periyodu yaşar. İlerleyen zamanlarda çok az kahverengi akıntı olabilirse de bu ayırıcı bir detay değildir. Kalp atışlarının olmadığı ultrasonla belirlenince teşhis konulabilir.

Peki boş gebeliğe neden olan etkenler nelerdir? Annenin gebelik esnasında yaptığı yanlışlar değildir. Boş gebeliğin nedeni kromozomal sorunlardır. Kalıtsal bir vaka değildir sadece gebeliği oluşturan yumurtalar ve spremlerde kalite düşüklüğü söz konusudur. Ya da anomali yani doğuştan gelen bir özürdür. Telaşlanılması gereken bir durum değildir çünkü tekrarlanması garanti bir durum söz konusu değildir. İlk deneyimlerinde bu sorunla karşılaşan genç anne baba adayları her ne kadar umutsuzluğa düşseler de bunun için ortada hiçbir neden yoktur. Telaşlanmak ve nedenini araştırmak için ardı ardına iki ya da üç boş gebelik yaşanması gerekmektedir.

Boş gebelik teşhisi konulduktan sonra yapılması gerekense en kısa sürede kürtaj yöntemiyle boş kesenin alınmasıdır. Çok ağrılı ve uzun bir işlem olmamakla ardından bir süre kanamanın devamı söz konusudur.

Bir diğer soru işaretiyse boş gebelik yaşayan kadının ne kadar süre sonra tekrar gebe kalabileceğidir. Kürtajdan birkaç hafta sonra yumurtlamaya devam eden kadın bir ay sonra adet kanaması yaşar ve gebelik için uygun koşullar oluşur.