Akbank, finans krizi ve siyasi belirsizliğin hâkim olduğu ilk altı ayda kârını yüzde 8 artırarak 1 milyar 215 milyon liraya yükseltirken, 15 milyar 807 milyon liralık piyasa değeri ile de en değerli şirket olmayı başardı
Uluslararası finans krizi ve siyasi gerginliğe rağmen Akbank 2008'in ilk yarısında kuvvetli büyümesini sürdürdü.

Yılın ilk altı ayında bankanın 1 milyar 215 milyon lira kar ettiğini açıklayan Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, yılın ikinci yarısı için de umutlu.

Akbank'ın ilk yarı sonuçlarını açıkladığı basın toplantısında konuşan Zafer Kurtul, ilk altı ayda bankanın aktiflerinin yüzde 18, kredilerin ise yüzde 23.3 büyüdüğüne dikkat çekerek, kredilerin aktiflere oranının ise yüzde 55'ten yüzde 58'e çıktığını belirtti.

Akbank'ın net kârının 2008 ilk yarısında yüzde 8 yükselerek, 1 milyar 215 milyon lira olduğunu kaydeden Kurtul, bankanın mevduatlarının da aynı dönemde yüzde 16 arttığını bildirdi. Toplam aktiflerinin 85 milyar lira, toplam kredilerinin ise 49 milyar lirayşa ulaştığına işaret eden Kurtul, "Yılın ilk yarısında daha fazla krediye odaklandık. Ayda 70 bin müşteriye bireysel kredi kullandırdık" dedi. Kurtul, Akbank'ın 8 Ağustos 2008 tarihi itibariyle 15 milyar 807 milyon liralık piyasa değeri ile İstanbul Borsa'sının en değerli şirketi olduğunu ve borsanın yüzde 7'sini temsil ettiğini de açıkladı.

'SEKTÖR YÜZDE 30 BÜYÜR'

Kredilerdeki agresif büyümeye karşın takipteki kredi oranının ise yüzde 2.5'ten yüzde 1.9'a gerilediğini söyleyen Akbank Genel Müdürü, kredi portföylerinin dengeli bir payda dağıldığını ifade etti. Tüketici kredilerinin toplam krediler içindeki oranının yüzde 29 olduğunu belirten Kurtul, "Yılın ilk altı ayında tüketici kredileri yüzde 14 artarak 10 milyar liraya ulaştı. Konut kredileri de aynı dönemde yüzde 18.6, kredi kartları ise yüzde 14.3 büyüdü" diye konuştu. Yılın ikinci yarısında sektörde büyümenin yavaşlamasını beklediklerini ancak yine de toplam kredilerde yüzde 40'lık bir büyüme hedeflediklerini dile getiren Kurtul, petrol fiyatlarındaki düşüşün enflasyon ve faizlere olumlu katkı yapacağını belirtti. Kurtul, "Faiz oranlarının düşmesi hızlı olmayacak. Son çeyrekten itibaren düşüşler görebiliriz. Sektörün kredi büyüme oranının da yıl sonunda yüzde 30 olacağını düşünüyoruz" dedi.