Son aylarda küresel likidite sorununa dönüşen mortgage kriziyle sarsılan borsalar, şimdi de yüksek enflasyon kıskacında. Bugün ABD"de Nisan ayında çekirdek ÜFE 0.2 beklenirken 0.4 oranında arttı. Rakamların açıklanmasıyla birlikte Avrupa borsalarında satışlar hızlandı. Gün boyu satıcılı ve tedirgin bir seyir izleyen İMKB"de düşüş saat 15.30 itibarıyla yüzde 1"i geçti. Önümüzdeki dönemde petrol, değerli madenler ve hububat başta olmak üzere tüm emtia fiyatlarında önemli oranlarda artış bekleniyor. Bu yüzden de global ekonomilerin yeni dönemde enflasyonla mücadele etmek zorunda kalacakları dile getiriliyor. Yaz aylarında da piyasaların artan enflasyon baskısı yaşayacağı belirtiliyor.

ÇEKİRDEK ENFLASYON ARTTI

ABD´de üretici fiyatları Nisan ayında beklentilerin altında artış gösterdi.

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, üretici fiyatları Nisan ayında yüzde 0.2 arttı. Piyasada beklentiler yüzde 0.4 artış olacağı yönündeydi. Mart ayında üretici fiyatları yüzde 1.1 artmıştı.

Gıda ve enerji fiyatları hariç olarak hesaplanan çekirdek üretici fiyatları ise bir önceki aya göre yüzde 0.4 artış gösterdi. Analistler, geçen ay yüzde 0.2 artan çekirdek ÜFE´nin yüzde 0.2 artmasını bekliyordu.

Nisan´da enerji fiyatlarında artış oranı yüzde 0.2 düşüş gerçekleşti.

Aynı ayda yarı mamül fiyatları yüzde 0.9, çekirdek yarı mamül fiyatları yüzde 1.2, hammadde fiyatları yüzde 3.2, çekirdek hammadde fiyatları ise yüzde 7.9 artış gösterdi.

Yıllık bazda ise üretici fiyatları yüzde 6.5 artış gösterdi.

Piyasalarda bir önceki ay yüzde 6.9 artan yıllık fiyatların yüzde 6.6 artacağı beklentisi bulunuyordu.

Aynı ayda çekirdek üretici fiyatları yıllık bazda yüzde 3.0 arttı.

Piyasalarda bir önceki ay yüzde 2.7 artan yıllık çekirdek üretici fiyatların yüzde 2.9 artacağı tahmin ediliyordu.

Çekirdek ÜFE, Nisanda yıllık bazda 1991 Aralık ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.



Bu arada ekonomik duyarlılık (güven) olarak değerlendirilen Alman ZEW Endeksi -41.4 ile beklenenden biraz kötü geldi. Söz konusu data yurtdışındaki satış baskısının devam etmesine neden oldu.

Döviz ve faiz yükseldi

Kapalıçarşıda 1.2360 YTL'den el değiştiren dolar, bankalararası işlemlerde 1.2300-1.2420 YTL bandında işlem görüyor. Serbest piyasada euro ise 1.9350 YTL'ye yükseldi.

Satış ağırlıklı seyrin izlendiği tahvil-bono cephesinde ise 13 Ocak 2010 vadeli gösterge kağıdın faizi yüzde 19.51 bileşik seviyesinde dengelendi. Gösterge kıymet cuma gününü yüzde 19.33 bileşikten tamamlarken, bugüne valörlü işlemlerde ise yüzde 19.38 seviyesinde yer almıştı.