Dolar ise 1.47'nin altında hareket ediyor.

Piyasalarda olumlu rüzgarlar bugün de esmeye devam ediyor. Borsa dün kırdığı rekorun ardından bugüne yükselişle başlarken endeks 20 ay aradan sonra yeniden 50 binli rakamlara ulaştı. Borsadaki yükseliş ise yüzde 1.2 civarında gerçekleşti.

ARKASINDAN SATIŞLAR GELDİ

Borsanın 50 bin denmesinin ardından piyasanın hafifçe geriye geldiği izlendi. Borsa önce 49 bin 700 bölgesine çekildi, arkasından da 49 bin 2002lere kadar indi. Bu seviyede hisse senetlerinin değer kaybı yüzde 0.50 olarak kaydedildi.

Piyasadaki hareketi değerlendiren bir piyasa uzmanı, yaşanan alımların tamamen IMF beklentisi ile ilgili olduğunu söyledi. Adını vermek istemeyen uzman, "IMF ile ilgili gelen her türlü olumlu haber Türkiye'nin büyüme hedefini yukarı yönlü revize etmesi ve Orta Vadeli Program'aki hedeflerin üzerine çıkması anlamına geliyor. Bunun da gideceği yer not artırımı. İşte bu nedenle başta yabancılar olmak üzere yatırımcılar devamlı alım yapıyor" dedi.

Aynı uzman piyasadaki yükseliş trendinin devam etmesinin beklendiğini kaydetti.

50 BİN PSİKOLOJİK DİRENÇ

Gedik Yatırım'ın raporunda ise kısa vadeli olarak 50 bin seviyesinin psikolojik bir direnç olduğu belirtilerek, "Asıl hedef 50 bin 600 bölgesidir. Ancak iki günlük sert yükselişin ardından İMKB'de bir yavaşlama izlenebilir. Olası bir kâr satışında 48 bin 700 ve 48 bin 200 bölgeleri destek görevi görecektir" denildi.

DOLAR YERLERDE ALTIN YÜKSELİTYOR

Dolar kuru güne dünkü seviyelerinde başlarken 1.4680-1.4690 TL'den el değiştiriyor. Dolar son iki ayın en düşük seviyelerinde bulunuyor.

Altın ise uluslararası piyasalarda doların değer kaybına bağlı olarak 1,045 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.
Daha önce altının ons fiyatı Mart 2008'de 1.032,80 dolarla tüm zamanların rekorunu kırmıştı. Altının fiyatı son 8 yıldır sürekli artıyor.

Altının yükselişinde dün İngiliz Independent gazetesinin, petrol zengini Körfez ülkelerinin, petrol ticaretinde ABD dolarının yerini alacak para sepeti konusunda Rusya, Çin, Japonya ve Fransa ile gizli görüşmeler yürüttüğü haberi ile ABD dolarının değerinin düşmesi etkili oluyor.

Doların düşmesi ile yatırımcılar yönünü altın ve bakır gibi değerli metaller ile petrole çevirdi.

Uzmanlar, faiz oranlarının neredeyse sıfır olduğu bir durumda, altına geçmenin ek maliyetinin sıfır olması yüzünden yatırımcıların altını daha cazip bir yatırım aracı olarak gördüğünü söylüyorlar.

Quantitative Commodity Research şirketinden Peter Fertig, mücevhere olan talebin artması nedeniyle son çeyrekte altın fiyatının yükseleceğini, “Yalanlansa bile, Körfez ülkelerinin petrol fiyatını sadece dolara değil, para sepetine sabitlemeyi istediği yönündeki spekülasyon, dolar diğer para birimleri karşısında değer kaybederken altın için olumlu bir unsur” dedi.

AngloGold Ashanti Üst Yöneticisi Mark Cutifani, gelecek 12 ayda altının ons fiyatının 950-1,100 dolar aralığında seyredeceğini, ABD ekonomisinin gerilemeye devam etmesi ve yatırım talebinin artması halinde altının ons fiyatının 1,100 dolar seviyesini kırabileceğini ifade etti./vatan