Türk halkının kredi borçlarıyla imtihanı pek iyi geçmiyor, borç batağı derinleşiyor.

Bu yılın ilk 6 ayında kredi kartı ve bireysel kredi borçlarını ödeyemeyenlerin sayısı geçen senenin tamamından daha fazla.

Merkez Bankası verilerine göre, 2011 yılının sonunda 226 bin 710 kişi bankalara borçlarını ödeyemezken, 2012 yılının ilk altı ayında 236 bin 587 kişi bankalara borcunu ödeyemez hale geldi.

Üstelik banka kredilerini ödeyemeyenlerin sayısı aylar itibariyle de artış gösteriyor.

Ocak ayında 38 bin, şubat ayında 35 bin kişi kredi borcunu ödeyemezken, mart ayında 40 bin, nisan ayında 48 bin, mayıs ayında ise 47 bin kişi ödeme yapamadı.

Bankadan bireysel kredi çekip de geri ödeyemez hale düşenlerin sayısı haziran ayında adeta patladı ve 59 bin kişiyi aştı.

Kredi kartı borçlarında da aynı durum gözleniyor. Geçen yılın tamamında 311 bin kişi kredi kartı borcunu ödeyemez hale gelirken, bu yılın altı ayında 343 bin kişi kredi kartı borcunu kapatamadı.

Kredi kartı borçlarında aylık artışlar daha da dikkat çekici. Ocak ayında 49 bin 700, şubat ayında 57 bin kişi kredi kartı borcunu ödeyemezken, mart ayında 60 bin 830, nisan ve mayıs aylarında 73 bin kişi ödeme yapamadı. Haziran ayında ise 82 bin kişiyle kredi kartı borcu ödeyemeyenler zirve yaptı.

Kredi kartı borçlarının artmasında bir kredi kartından nakit çekip, diğer kredi kartına ödeme yapmanın engellenmesi etkili oldu. Geçen yıl yapılan değişiklikle bir kredi kartı borcunun yarısını ödemeden o kredi kartından nakit para çekilemiyor.