İhtilaflı kamu alacaklarının tahsili amacıyla mükelleflere bir kez daha uzlaşma imkanı tanıyan yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Kanuna göre, Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre, uzlaşma talep edilmesi ve uzlaşma sonucu tahakkuk eden vergi, resim, harçlar, fon payları ile bunlara bağlı vergi cezalarının ve yapılan uzlaşma tarihine kadar hesaplanacak gecikme faizlerinin, ilk taksit uzlaşma tutanağının düzenlendiği tarihi takip eden aydan başlaması ve 18 ayda 18 eşit taksitte, taksit tutarları ilk taksit ödeme süresinin başlangıç tarihinden itibaren her ay ve kesri için ayrı ayrı binde 2 oranında hesaplanacak faiziyle birlikte tamamen ödenmesi şartıyla uzlaşmaya konu tutardan kalan alacakların tahsilinden vazgeçiliyor.

Vergi ziyaı cezası 3 kat (iştirak halinde bir kat) olarak uygulanan tarhiyata ilişkin vergi ve cezalar ile bunlara bağlı usulsüzlük cezaları ve il özel idare ile belediyelere ait vergi resim ve harçlar uzlaşma kapsamı dışında tutuldu. Mükelleflerin düzenlemeden yararlanabilmeleri için; tarh edilen vergi, resim, harçlar ve fon payları ile kesilen cezalara karşı dava açmamaları, açılmış davalardan uzlaşma tutanağını imzaladıkları tarihte vazgeçmeleri şartı aranacak.

-ECRİMİSİL ALACAKLARI-

Kanun, Hazinenin özel mülkiyetinde olan veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerin, 1 Temmuz 2007 tarihinden önce ilgilisine tebliğ edildiği halde ödenmemiş olan ecrimisil alacaklarının, ilgilisinin yazılı başvurusu üzerine, takdiri yapan komisyonlarca yeniden tespit edilmesini öngörüyor.

Tespit edilen bedelin kabulü, varsa ecrimisil veya takip işlemlerine karşı açılmış davalardan vazgeçilmesi koşuluyla alacağın yeniden yapılandırılmasına imkan sağlanıyor. 1 Temmuz 2007 tarihinden önce ilgilisine tebliğ edildiği halde ödenmemiş olan ecrimisil alacaklarının, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ikinci ayın sonuna kadar ilgilisinin yazılı başvurusu üzerine, takdiri yapan komisyonlarca yeniden tespit edilerek, tespit edilen bu bedelin kabulü, varsa ecrimisil veya takip işlemlerine karşı açılmış davalardan vazgeçilmesi koşuluyla yeniden yapılandırılacak.

Uzlaşılan bedelin, talep edilmesi halinde, ilk taksidi uzlaşma tutanağının düzenlendiği ayı takip eden aydan başlamak üzere 18 ayda 18 eşit taksitte, taksit tutarları ilk taksit ödeme süresinin başlangıç tarihinden itibaren her ay ve kesri için ayrı ayrı binde 2 oranında hesaplanacak faiziyle birlikte tamamen ödenebilecek. Ödenecek alacaklara, süresinde ödeme yapıldığı müddetçe herhangi bir zam veya faiz uygulanmayacak.

-BANKALARLA UZLAŞMA-

Kanun, bankalara da davalarından vazgeçmeleri şartıyla uzlaşma imkanı sağlıyor. Buna göre, uzlaşmanın sağlanması için, bankalarca ihtilaf konusu yapılan zararların yüzde 65'ini 2001 yılına ait kurum kazancının tespitinde geçmiş yıl zararı olarak dikkate alınacak ve izleyen yıllara ait kurumlar vergisi matrahının da bu şekilde bulunan zarar tutarı esas alınarak düzeltilecek.

-MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ-

1 Ocak 2004 ile 31 Aralık 2007 tarihleri arasında tahakkuk ettirilen Motorlu Taşıtlar Vergisinin gecikme zammından vazgeçiliyor. Ancak bu, dava açılmaması, açılmış davalardan vazgeçilmesi ve verginin 30 Haziran 2008 tarihine kadar ödenmesi halinde mümkün olacak.

Daha önce ödenen gecikme zamları, mükellefin yazılı başvurusu üzerine iade edilecek. Ayrıca, borçlarını ödeyemez duruma gelen spor kulüplerinin, kaldırılan Federasyonlar Fonuna olan borçlarının tasfiyesine de imkan getiriliyor.

Tasarı, Katma Değer Vergisi Kanunu uyarınca kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına getirilen istisna ile ilgili 31 Temmuz 2004 tarihinden önceki dönemlere ilişkin yapılan tarhiyatlardan vazgeçilmesini, tahakkuk eden tutarların ise terkin edilmesini (silinmesini) öngörüyor.

Kanunda, Temel Ceza Kanunlarına Uyum Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla yapılan değişikliğe uyum sağlamak ve Vergi Usul Kanunu uyarınca 3 kat kesilen cezaların da uzlaşma ve tarhiyat öncesi uzlaşma kapsamı dışında kaldığına açıklık getirmek amacıyla teknik bir düzenleme de yapıldı.

-''HERKESİN HARCI DEĞİL''-

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın, Hükümetin ekonomik politikalarını eleştirilerine cevap verdi. Unakıtan, düzenlemeyle vatandaşların sorunlarını çözecek pratik çözümler getirdiklerini belirterek, vatandaşın sıkıntılarını giderecek düzenleme yaptıklarında tepki gördüklerini söyledi.

''Bir zamanlar IMF'nin kapısında ayakları titreyerek borç istediler'' diyen Unakıtan, o dönemler IMF'nin borç vermemesi halinde ülkenin batacağının söylendiğini ifade etti. Bakan Unakıtan, şunları kaydetti:

''O dönem IMF'den 23.5 milyar dolar aldınız da nereye verdiniz; o parayı bir anlatır mısınız? O bankaları kim batırdı? Ekonomiyi çok iyi bilenler mi batırdı? Ülkeyi batırmışsınız nelerden bahsediyorsunuz. Türkiye Cumhuriyeti, tarihinde en büyük küçülmeyi ne zaman yaşadı? Küçülme Eksi 9.1, bizim zamanımızda ortalama yüzde 7 sürekli büyüdü...

Ekonomiyi biz mi biliyoruz küçültenler mi? Geldiğimiz zaman 180 milyar dolardı Gayri Safi Milli Hasıla, şimdi 500 milyar dolar. İhracat ne kadardı 36 milyar dolardı, şimdi 107 milyar dolar. İthalat da ihracat da büyüyen ekonomide yapılır. O herkesin harcı değil. Bankaları yabancılar alıyormuş, bankaların kaidelerini kim koyuyor; kanunu kim yapıyor?''

İhaleleri ülkeler arası yaptıklarından dolayı özelleştirmelerin dolar üzerinden yapıldığını anlatan Maliye Bakanı Unakıtan, son 5 yılda 25.5 milyar dolarlık özelleştirme yaptıklarını kaydetti.

-GÖRÜŞMELER 11 SAAT SÜRDÜ-

Tasarının Genel Kuruldaki görüşmeleri 11 saat sürdü. Milletvekilleri, Liverpool-İnter arasında oynanan Şampiyonlar Ligi 2. tur ilk maçını, kulislerdeki televizyonlardan izlediler. Gecenin ilerleyen saatlerinde, milletvekillerine meyve ikramı yapıldı. TBMM Başkanvekili Meral Akşener, tasarının tümünün oylamasına 318 milletvekilinin katıldığını, 298 kabul, 20 ret oyu kullanıldığını açıkladı.

Akşener, tasarının kabul edilmesinin ardından, birleşimi bugün saat 14.00'de toplanmak üzere kapattı.
AA