Söke Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi; 31 Aralık 2010 tarihinden önce borçları takibe alınan üyelere, borçların yeniden yapılandırılması için başvuruda bulunmaları çağrısında bulundu.
Söke Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Refik Karataş, kooperatif yönetim kurulu üyeleri ile birlikte basın toplantısı düzenleyerek, borçların yeniden yapılandırması konusunda bilgiler verdi.
Son yıllarda yapılandırma konusunda çok sayıda başvuru olduğunu, icra takibi altında borçlu sayısının arttığını belirten Refik Karataş, yürürlüğe giren torba yasa ise esnaf ve sanatkarların borçlarının yapılandırılmasının da zorunlu hale geldiğini söyledi. Yapılan düzenlemeyle takibe alınan kredi borçlarının anapara tutarının üçte birinin peşin, kalanın da iki taksitte ödenebileceğini belirten Söke Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Refik Karataş, Peşin ödemeden sonraki iki ay içinde ortaklardan gecikme faizinin tahsil edilmeyeceğini söyledi.
Refik Karataş yeniden yapılandırma ile ilgili açıklamasında; "Kredi borcunun yılsonuna kadar taksitlendirilmesi talep edildiği takdirde, borcun kooperatif takibine intikal ettiği tarihten başvurunun yapıldığı tarihe kadar yıllık yüzde 5 gecikme faizi uygulanacak ve bu şekilde tespit edilen toplam borç, yılsonuna kadar faizsiz olarak taksitlendirilecektir. Kredi borcunun 24 aya kadar taksitlendirilmesi talep edildiği takdirde, borcun kooperatif takibine intikal ettiği tarihten başvurunun yapıldığı tarihe kadar yıllık yüzde 12 gecikme faizi uygulanacak ve bu şekilde tespit edilen toplam borç 24 aya kadar faizsiz olarak taksitlendirilecektir” dedi.
Yapılandırma taleplerinin ortaklardan yazılı olarak alınacağını, icralık olan ortaklardan icra nezdinde taahhüt alınmak kaydıyla yapılandırma talepleri kabul edilebileceğini ve icra takibinin de durdurulacağını belirten Refik Karata, taksitlendirme yapılan ortakların iki taksiti üst üste ödemedikleri takdirde taksitlendirmenin iptal edileceğinin altını çizdi.
Esnafların beklentisi olan yeniden yapılandırma uygulamasının icra takip oranlarının azalması ve kooperatifin alacaklarının tahsil edilmesi için iyi olduğunu ifade eden Söke Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Refik Karataş; yeniden yapılandırma için son tarihinin 15 Nisan olduğunu hatırlatarak, esnafların son güne kalmamalarını istedi. Kooperatif yönetimi olarak gece gündüz esnaf ve sanatkarın hizmetinde olduklarını belirten refik Karataş, gerekli olması halinde yeniden yapılandırmalar için kooperatifin hafta sonları da mesai yapabileceğini söyledi.