Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sunduğu hükümet programında sosyal yardımların yeni dönemde nasıl uygulanacağı tek tek yer aldı. Yeni döneme daha iyi tasarlanmış bir modelle başlandığını dile getiren Erdoğan, “Devlet gündelik hayatta hissedilir hale gelecek” dedi. Cari açığın yakından takip edildiğini dile getiren Erdoğan, ekonomide tedbirlerin kararlılıkla alınacağını vurguladı. Hükümet programında yer alan ana hedefler şöyle: 
 
İşsizlik hedefi yüzde 5 
Hedef işsizliği 2023 yılında yüzde 5’e indirmek. İşgücü piyasasındaki katılıklar gidelilecek, genç, kadın ve vasıfsız işgücünün nitelik kazandırılarak işe girişi kolaylaştırılacak. İşletmeler üzerinde ödeme baskısı oluşturan kıdem tazminatı sorunu kazanılmış hakları koruyacak ve bütün işçilerin kıdem tazminatlarını garanti altına alan bir fon oluşturarak çözülecek. Bunun için sosyal taraflarla istişare edilecek. 
Orta vadeli program krizin etkilerinin özellikle gelişmiş ekonomilerde bir süre daha devam edeceğini dikkate alan ‘ihtiyatlı’ bir yaklaşımla hazırlanacak. Güven ortamının korunması ve büyümenin istikrarlı bir şekilde devam etmesi için ‘en küçük bir taviz vermeyecek’ tedbirler kararlılıkla hayata geçirilecek. 2023 hedeflerine ulaşmak için mali disiplin, enflasyonla mücadele ve istihdam esaslı ve sürdürülebilir büyümedeki kararlılık sürecek. Sermaye hareketlerinin ve ticaretin serbst olması savunulmaya devam edilecek. Finansal İstikrar Komitesi muhtemel küresel senaryolara karşı ülkemizi ve özel sektör kurumlarını hazırlıklı ve dayanıklı halde tutacak tedbirlerin alınmasını sağlayacak. Enflasyon oynaklığı yakından takip edilecek. 
Cari açık dikkatle takip ediliyor. Cari işlemler açığı sürdürülebilir seviyelere çekilecek, bankaların ve özel sektörün güçlü bir sermaye yapısıyla çalışması sağlaancak. Özel sektörün ve hanehalkının borçlanmalarında daha makul miktarları daha uzun vadeyi ve para birimi olarak Türk Lirası’nı tercih etmeleri teşvik edilecek. İhracat 2015 yılında 200 milyar dolar, 2023’te 500 milyar dolar olacak. Yeni yatırım teşvik sistemi geliştirilerek uygulanmaya devam edilecek. 
 
Enerjide gündem ısınacak 
Nükleer santral kurulmasına ilişkin çalışmalar hızlandırılacak. Elektrik dağıtım şirketlerinin tümünün özelleştirilmesi bitirilecek. 2010 yılı sonu itibariyle yüzde 15’lerde olan elektrik kayıp-kaçak oranı 2015 yılında yüzde 6 seviyesine düşürülecek. Nabucco projesinin planlandığı üzere 2017 yılı itibariyle devreye alınması için gayretler sürecek. 
 
Başbakan Erdoğan’ın hükümet programında açıkladığı diğer unsular ise şöyle: 
 
ULAŞTIRMA: Bölünmüş yol uzunluğu 2015 yılına kadar 26 bin kilometreye ulaştırılacak. Hızlı tren ağı 2015 yılı itibariyle 3 bin 500 kilometreye ulaştırılacak. 
 
YÖNETİM: Yerel yönetimler başta öz gelirleri olmak üzere finansman ve hizmet imkanları kuvvetlendirilecek. Büyükşehir belediyelerinin statüsü konusunda köklü değişiklikler yapılması planlanıyor. Nüfusu 750 binden fazla olan illerde ise büyükşehir belediyesi kurulmasına karar verildi. Hazırlıkları çok büyük bir oranda tamamlanmış olan Köy Kanunu bu dönemde yapılacak olan çalışmalar ile yenilenecek. 
 
EMEKLİLER ve YEŞİL KARTLILAR: Çalışanlarında emekli olduklarında oluşabilecek olan gelir kayıplarını en aza indirmek amacıyla tamamlayıcı emeklilik sistemleri çeşitlendirilerek geliştirilecek. Yeşil kartlı vatandaşların çalışması halinde yeşil kartı iptal edilmeyerek askıya alınacak, çalışması sona erdiğinde ise vatandaş tekrar başvurusuna ve diğer bürokratik işlemlere gere kalmadan yeşil kart aktif hale getirilecek. Hükütmet bu yöntem ile sağlık sistemindeki bu sıkıntının büyük ölçüde çözüleceğini umuyor. 
 
Türk malı otomobil teşvik edilecek 
Dünya piyasalarında yer bulabilecek kalitede bir ‘Türk malı’ otomobilin üretilebilmesi için destek ve teşvik mekanizmasının harekete geçirilebilmesi için çalışmalar hızla başlayacak. Çeşitli alanlardaki ihtiyacın karşılanması için çok amaçlı hava araçlarının üretilmesi desteklenecek. Savunma sanayinde yürütülen projelerle 2023’te milli tüfek,top, tank, helikopter, uçak, insansız hava araçları, uydularını tasarlayan üreten ve ihraç eden bir savunma sanayinde etkin bir Türkiye hedeflenecek. Bu hedefler doğrultusundaki çalışmalar için ise hükümetin önümüzdeki günlerde düğmeye basması bekleniyor.
 
Sosyal yardımda hane odaklı model 
Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) modeli ile hane odaklı bir sisteme geçilecek. Sosyal yardımlar sosyal hizmetlerle eşzamanlı uygulanacak. Örneğin engellisi olan bir aileye sosyal yardım verilirken ailenin başvurusuna gerek kalmadan o ailedeki engelliye de gerekli rehabilitasyon hizmeti verilecek. Sosyal Yardım Hizmetleri Projesi ile Puanlama Formülü Projesi kısa bir sürede sonuçlandırılacak. Sosyal Konut Projesi sürdürülerek yoksul hanelere teslim edilmek üzere ilk aşamada 50 bin, ikinci aşamada 50 bin olmak üzere toplam 100 bin konut yapılacak. konutlar ayda 100 TL taksitle verilecek. Evlenecek yoksul çiftlere 20 yıl geri ödemeli çeyizi içinde konut edinmeleri sağlanacak. 
 
Çılgın projeler son sürat başlayacak 
İstanbul’un batısında Karadeniz ile Marmara denizi arasında büyük bir kanal inşa edilecek. İstanbul’a 3’üncü bir havaalanı, 3’üncü bir köprü yapılacak. Marmaray en kısa sürede tamamlanacak, Boğaz’ın altından, tüpgeçitler yoluyla raylı sistem devreye alınacak. Taksim’deki Topçu Kışlası aslına uygun olarak yeniden inşa edilecek, Taksim trafiği yer altına alınacak. İstanbul’a biri Avrupa diğeri Anadolu yakasında olmak üzere iki şehir inşa edilecek. 
 
Kayıt dışı işçi ile ödüllü mücadele 
İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri alan kayıt dışı işçi çalıştırmayan işverenler için bu durumlarını gösteren ve ödüllendiren düzenlemeler yapılacak. Yapılması beklenen bu ödül sistemi ile işverenler ve devlet arasındaki için kayıtdışı mücadesi yeni bir boyut kazanacak. Mücadele için yeni bir eylem planının kısa bir süre içerisinde yürürlüğe konulması bekleniyor.