Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Rüzgar santrallerimizin özellikle türbin ve jeneratör kısımlarının imal edileceğini inşallah hep beraber Türkiye'de görmüş olacağız. Bu 20 milyar dolarlık bir pazardır. Bu pazarın yerli üretimle beraber karşılanmasını hedefliyoruz'' dedi.

Yıldız, Gebze'deki TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'ni (MAM) ziyaret etti. Yıldız'ı TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak, TÜBİTAK MAM Başkan Vekili Doç. Dr. Sunullah Özbek, Kocaeli Valisi Ercan Topaca ile diğer ilgililer karşıladı.

Enerji Enstitüsünü gezen Bakan Yıldız'a uzman araştırmacı Doç. Dr. Haydar Livatyalı, enstitüyü tanıtarak sunum yaptı.

Yakıt Pili Laboratuvarı'nda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yıldız, TÜBİTAK-MAM'da enerji enstitüsü ile ilgili bölümleri bizzat yerinde gördüklerini, bu geziyi uzun zamandır planladığını söyledi.

TÜBİTAK MAM'da geliştirilen projelerin Türk mühendisleriyle birlikte Türkiye'nin geleceğini inşa ettiğini kaydeden Yıldız, şöyle konuştu:

''Enerji sektöründe çok fazla dışarıdan aldığımız, transfer ettiğimiz teknolojilerin Türkiye'de yapılmasıyla alakalı ciddi bir çalışma olduğunu görüyorum. Tabi ki biz öncelikle enerji tasarrufuna, enerji verimliliğine, yerli kaynaklarımızla beraber geliştirilmesine çok önem veriyoruz. Bildiğiniz gibi önümüzdeki hafta Enerji Verimliliği Haftası. Ama bunu bir hafta içerisinde değil, bütün yıla yayılmış 365 gün içerisinde, bütün dallarıyla birlikte gerçekleştirebilecek bir yapıyı kurgulamaya çalışıyoruz. TÜBİTAK MAM'da ortak geliştirilen projelerle beraber bizim eski ismiyle Elektrik İşleri Etüd İdaresi, yeni haliyle yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili genel müdürlüğümüz, bor enstitüsünün, birçok kurumumuzun beraber geliştirdiğimiz projeler var. Bunların arasında tabi ki üniversitelerle beraber iş birliğimiz var. MİLRES Projesi (Milli Rüzgar Enerji Sistemleri) var.

Rüzgar santrallerimizin özellikle tribün ve jeneratör kısımlarının imal edileceğini inşallah hep beraber Türkiye'de görmüş olacağız. Bu 20 milyar dolarlık bir pazardır. Bu pazarın yerli üretimle beraber karşılanmasını hedefliyoruz. Türk mühendislerimiz buradaki yaptıkları çalışmalarla inşallah bunun alt yapısını oluşturmuş olacaklar.''

Yıldız, 2023 yılına yerli kaynaklarla beraber girmeyi hedeflediklerini belirterek, ''Bu cari açığın azaltılması adına da önemli bir şey. Birazdan da göreceğiz; bor hidrürlü aracımızın olduğunu hidrojen enerjisiyle hibrit sistemle çalışan araçlarımızın geliştirilmekte olduğunu göreceğiz'' diye konuştu.

Kömürden ve biyokütleden sıvı yakıt elde edilmesiyle ilgili prototif çalışmaların olduğuna da işaret eden Yıldız, şöyle konuştu:

''Yakıt pilleriyle alakalı mikro kütle jenerasyonu burada hep beraber gördük. Yerli ve ucuz enerjiye özellikle yerli enerjiye buradaki konulacak katkıların aslında bütün mühendislerimiz için bütün bu işle ilgili paydaşlar için heyecan verici olduğunu söylemeliyim. Gerçekten bütün arkadaşlarımı bu manada tebrik ediyorum. Bir de güneş enerjisiyle alakalı içinde bulunduğumuz 2012 ve 2013 yılları önemli yıllar. İnşallah bunu Türkiye'de geliştirmiş olacağız. İnsan gücümüzün mühendisliğimizin ve Türkiye'nin aslında beyniyle beraber büyüyen yanının gelişen büyüyen ve ilerleyen Türkiye'ye burada katkı koyacağına inanıyorum. Bunu canı gönülden söylüyorum. Yakıt teknolojileriyle alakalı özellikle petrol ve doğal gaza dayalı ithalatı olan bir ülke olarak yakıt teknolojilerindeki gelişmelerin mutlaka ülkemize fayda sağlayacağına inanıyorum.''

Bakanın açıklamasının ardından TÜBİTAK Başkanı Altunbaşak, Yıldız'a plaket verdi. Yıldız daha sonra Altunbaşak ile birlikte bor madeni ile çalışan ve TÜBİTAK'ta üretilen otomobille bir süre gezdi.