Ekonomi Bakanlığı bürokratları, Zeybekci'nin buna ilişkin talimatı üzerine, faaliyetleri mahkeme kararıyla durdurulan booking.com yetkilileriyle geçen aydan bu yana görüşmelerde bulundu. Görüşmelerde söz konusu firmanın Türkiye'de kayıtlı olarak faaliyetlerini yürütmesi için bazı teşvik ve teklifler ele alındı. Zeybekci'nin, şirket yetkilileriyle bugün yapacağı görüşmede de gelinen noktanın değerlendirilmesi planlanıyor.

Temurci: Booking'in yeniden faal olabilir

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Temurci, booking.com'un Türkiye'deki faaliyetlerinin durdurulmasına ilişkin, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin yürüttüğü görüşmeler sonrasında şirketin faaliyetlerine tekrar devam etmesinin beklendiğini bildirdi.

Yargının booking.com'dan istediği bazı yükümlülükler bulunduğunu ifade eden Temurci, "Sanıyorum istişareler sonrasında teknik, mali konularla ve vergisel belirli düzenlemeler yapılacak. booking.com, bunları yerine getirdikten sonra faaliyetlerine devam edecektir" dedi.

booking.com'un faaliyetlerinin kısıtlanmasına yönelik yanlış bir anlaşılma olduğuna işaret eden Temurci, "Şirketin faaliyetlerine getirilen kısıtlama sadece Türkiye içerisinde tatil alan kişilerle ilgili. Türkiye'den yurt dışına ya da yurt dışından Türkiye'ye tatil satın alımlarında herhangi bir sınırlama söz konusu değil" şeklinde konuştu.

TÜROFED Başkanı Osman Ayık:

Böyle bir platformu kaybetmemek gerekir

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık da booking.com'un, müşteriye ulaşılması noktasında kullanılan önemli platformlardan biri olduğunu ifade ederek, platform üzerinde Türkiye'deki 13 bini aşkın işletmenin pazarlamasının yapıldığını, böyle bir platformu kaybetmemek, böyle bir platformla iş birliği içerisinde olmak gerektiğini dile getirdi.

Dünyanın genel anlamda da online satış sistemi istikametinde ilerlediğini söyleyen Ayık, "Online satışlar, dünyadaki toplam turizm hareketinde 3'te bire yaklaşan bir paya sahip. Dolayısıyla booking.com'la ilgili bazı sıkıntılar varsa, vergisel boyutta veya başka bir şekilde, bunları mutlaka çözmek lazım" diye konuştu.

Türkiye'nin en ücra köşesindeki bir tesisin bile booking.com aracılığıyla kendi pazarlamasını yapma şansına sahip olduğunu vurgulayan Ayık, "Bu, tesislerin bir anlamda kendilerini ifade edebilecekleri çok önemli bir platformdur. Dolayısıyla böyle bir fırsatı tesislerin elinden almamak lazım. Varsa birtakım sıkıntılar, bunu mutlaka çok hızlı bir şekilde çözmek gerekiyor" şeklinde açıklamalarda bulundu.