Aydın"da örtü altı alanlarda bombus arısıyla üretim her geçen gün artıyor. Geçtiğimiz yıl 13 üretici tarafından 304 kovanda gerçekleştirilen bombus arısıyla üretime 2011 yılında yeni 60 adet bombus arısı kovanı eklenecek.
Tarım İl Müdürlüğü tarafından seracılara yönelik bombus arısı kullanımını teşvik etmek amacıyla yürütülen “Örtü altı Alanlarında Bombus Arısı Kullanımı Demonstrasyonu” çalışmaları devam ediyor. 2011 yılında 60 adet Bombus arısı kovanı kullanılarak gerçekleştirilecek olan İl Özel İdare kaynaklı demonstrasyon çalışmalarında, Aydın"daki örtü altı yetiştiriciliğinde bombus arısı kullanımının yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Organik tarımın yaygınlaşması ve üretimde doğal yöntemlere eğilimin artmasıyla örtü altı tarımında kullanımı gün geçtikçe artış gösteren bombus arısı sayesinde bitkiler tozlaşma ve döllenme faaliyetlerini doğal bir şekilde gerçekleştirebilmekte, düşük sıcaklıklarda döllenme sorunu olan seralardaki döllenmeyi sağlayıcı enzim ve hormon kullanımına gerek kalmadığından kaliteli ve sağlıklı bir ürün elde edilebildiği öğrenildi.
Hollanda ve Belçika"daki firmalar tarafından ıslah edilmesi sonucu kış uykusuna yatmayan, düşük sıcaklıklarda bile faaliyetlerine devam edebilen ve kaynağı iç Ege olan terrestris cinsi bombus arısı, bal arılarının beş çiçek dölleyebildiği bir dakikalık süre içerisinde 30- 40 adet çiçeği dölleyebiliyor.
İçerisinde 60-70 adet bombus arısı bulunan ve perakende fiyatı yaklaşık 150 TL olan bir kovan bombus arısı, 2 dekarlık örtü altı alana yeterli oluyor.
YÜZDE 22 DAHA FAZLA VERİM ELDE EDİLİYOR
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından Bombus arısı kullanımının artırılması amacıyla üreticilere de destekleme sağlanıyor. Örtü altı Kayıt Sistemi"ne kayıtlı üreticiler kovan başına 50 TL destekleme veriliyor.
2010 yılında Aydın il genelinde bombus arısı kullanarak üretim yapan 13 üretici, 304 adet kovanı karşılığı 15 Bin 200 TL destekleme aldığı öğrenildi. Diğer yandan bombus arılarıyla üretimde normal üretimden yüzde 22 daha fazla verim elde edildiği bildirildi.