Genel seçimlerin üzerinden altı ay geçmesine karşın, Flamanca konuşan Flamanlar ve Fransızca konuşan Valonlar arasındaki anlaşmazlıklar yüzünden koalisyon hükümetinin kurulamadığı Belçika'da bölünme tartışması alevlendi.

Belçika nüfusunun yüzde 60'ının yaşadığı Flaman bölgesinin en büyük partisi Yeni Flaman İttifakı Başkanı Bart de Wever, Alman Der Spiegel dergisine verdiği mülakatta, Valon partilerini reformları engellemekle suçlayarak "Belçika artık işlemiyor, başarısız bir devlet oldu" dedi.

Valonlarla dayanışmaya destek verdiklerini fakat zengin kuzeyden fakir güneye kaynak aktarımında bazı şartlar aradıklarını belirten De Wever, "Bunun, uyuşturucu müptelasına hap vermek gibi olamayacağını" kaydetti.

De Wever, Belçika Kralı II. Albert'i de "Valonların müttefiki olmakla" itham etti.

Seçim kampanyasında Flamanların bağımsızlığını savunarak Valonların tepkisini çeken De Wever, "Avrupa'nın hasta adamı" olarak tanımladığı Bekçika'nın "nihayetinde geleceği olmayan bir devlet olduğunu" savundu.

De Wever'in açıklamalarına tepki gösteren Valon kesiminin en büyük partisi Sosyalistler, "provokasyona gelmeyeceklerini" belirtti.

Seçimlerin ardından aldığı hükümeti kurma görevini, başarısız müzakerelerin ardından iade eden Valon Sosyalist Partisi Başkanı Elio Di Rupo, "Yeni Flaman İttifakı, Flaman cumhuriyeti kurmak için Belçika devletini yok etme kararlılığını ve anlaşmaya ulaşma kabiliyetsizliğini gizlemek için arkasına saklanacağı bahaneler arıyor" dedi.

Altı aylık AB dönem başkanlığını da geçiş hükümetiyle tamamlama aşamasındaki Bekçika'da yeni hükümetin kurulamaması, yüklü borcu bulunan ülkenin borçlanma maliyetinin yükselmesine neden oluyor.

Belçika Merkez Bankası Başkanı Guy Quaden, uluslararası piyasalarda ülkenin risk priminin yükselmesi üzerine geçen hafta yaptığı açıklamada "Çok hızlı şekilde, istikrarlı çalışacak yeni hükümetin kurulmasına ihtiyaç duyulduğunu" vurgulamıştı.

A.A.