Çek Cumhuriyeti'ni tarihi bir maçın ardından 3-2 yenerek 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası Finalleri'nde çeyrek finale yükselen A Milli Takım'ın başarısı İtalyan spor medyasında manşetlere taşındı.

2008 Avrupa Futbol Şampiyonası Finalleri'nde Çek Cumhuriyeti'ni 2-0 geriden gelerek 3-2 mağlup eden ve tarihi bir galibiyete imza atarak turnuvada çeyrek finale yükselen A Milli Takım'ın başarısı tüm dünyada olduğu gibi İtalyan medyasında da geniş yer buldu. İtalyan spor medyası milli takım ve teknik direktör Fatih Terim'e övgüler yağdırırken, ülkenin yüksek tirajlı gazetelerinden, La Gazzetta dello Sport, "Çeklerin büyük hatası, Türklere tarih yazdırdı. Çek kaleci için korkulu gece" ifadeleriyle
okurlarına seslendi. Gazete, milli takımdan ise övgüyle bahsederek, "Türkler, 5 dakikada altını üstüne getirdiği maçta Çekleri kara listeye aldırdı. Aman Allah'ım ne güzel maç. 70 milyon Türk Cuma günkü Hırvatistan maçını beklemeye başladı" ifadelerini kullandı. Gazetede Türklerin mücadeleci futbolundan da bahsedilirken Fatih Terim'in yaptığı değişikliklerle maçı çevirdiği de vurgulandı. "Türklerin özelliği asla mücadeleyi bırakmaması. Sahada bir anda toprağa gömülmüş hissi veriyorlar. Ancak Fatih Terim
yine imkansızı başardı ve yaptığı akıllı değişikliklerle ve motivasyonla takımı canlandırdı. Türkiye 3 dakikada tarih yazdı".

La Gazzetta dello Sport, son dakikalarda gelen galibiyette Çek kalecisi Petr Cech'in de büyük hatası olduğunu belirtirken, Türkiye'yi umutlandıran golü atan İsviçre maçının kahramanı Arda Turan'dan ise "Boğazın Küçük Maradona'sı" diye bahsetti.

Bir başka spor gazetesi olan Tuttosport ise "Türkiye'nin şovu: Çek'leri 3-2 galip gelerek elediler.Türkler kör edici. İlk devre farklı ikinci devre tamamen farklı maç. Türk zaferinin başrol oyuncuları Arda ve Nihat; Çeklerin dramatik sonunun hazırlamayı başardılar. Türkler ikinci yarıda uçuşa geçtiler. Arda ve Nihat'ın golleriyle Çekler diz çöktü" gibi başlıklar gazetede dikkat çeken unsurlardı.

Corriere dello Sport Gazetesi ise, "Türklerin inanılmaz kader değişikliği. Nihat Türklerin kahramanı" manşetleriyle okuyucularına seslenirken, herkesin beklediği penaltı atışlarının gerçekleşmediğini ve Çek Cumhuriyeti Milli Takımı'nın ikinci yarıda yaptığı hataları A Milli Takım'ın affetmediği vurgulandı. Gazete, maçın yıldızları Arda ve Nihat için ise, "Küçük ama büyük yetenekler" ifadesini kullanırken, Terim'in akıllı oyununun bir kez daha Türkiye için tarih yazdırdığı belirtildi. "Bütün yüreklerini
ortaya koyan Türkler ödülünü aldı. Şimdi sırada Hırvatistan var. Türkler için bu maç son olmayabilir. Her şeyi bekleyebiliriz" cümleleri de dikkat çekti.
Il Messaggero Gazetesi'nin "Anneciğim! Ne Türkler! Manşeti İtalyan basınının en dikkat çekici başlıklarından birisi olurken, milli takımın muhteşem bir oyunla çeyrek finale yükseldiği vurgulandı.

Bu arada maçı naklen yayınlayan Rai TV'nin yorumcuları "Terim mucize yarattı" ifadeleri ile mücadeleyi yorumlarken, "İmparator Terim, kritik maçın ilk devre kötü başlayan kaderini devre arasında değiştirdi ve Türk mucizesini bir kez daha ortaya koydu" ifadelerini kullandı. Canlı yayında "Büyük Türkiye" yorumunda da bulunuldu
La Gazzetta dello sport ise "Türk mucizesi, Terim'in oyunu Çekleri dağıttı" yorumunu web sayfasında manşette duyurarak, "Türkler 2-0 yenik duruma düştüğü maçta ikinci devrede vites değiştirdi ve mağlup durumdan galip gelmeyi başardı" denildi.

Oldukça çekişmeli geçen maçta gülen tarafın Türkler olduğunun belirtildiği haberde, "Arda sahneyi açtı, Nihat iki golle sahneyi kapatan önemli isim oldu. Nihat, Türkler için bir deha olacaktır" yorumu da yapıldı.