Ulaştırma Bakanlığının, trafik yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerde yapılmasını planladığı 6 yeni otoyolun güzergahı belli oldu. Türkiye'nin batısında yapılacak otoyollar, Doğu-Batı ve Kuzey-Güney yönünde şekillendirildi. Yeni otoyollar, İstanbul ve Çanakkale boğazları ile Körfez'e birer köprü yapımını da kapsıyor.


Ulaştırma Bakanlığına bağlanan Karayolları Genel Müdürlüğü, hükümetin belirlediği 15 bin kilometre bölünmüş yol hedefine ulaşmak için çalışmalarını sürdürüyor. Genel Müdürlük, bir yandan da trafik yoğunluğunu dikkate alarak yeni otoyol projelerine girdi.

Bu kapsamda, 6 yeni otoyol yapımı planlandı. Öncelikli ve trafik yoğunluğu fazla olan ana arterler dikkate alınarak yapılması hedeflenen yeni otoyollar, bütçe imkanları dışında alternatif finans kaynakları kullanılarak hizmete sokulacak. Maliyeti 20 milyar doları aşacak otoyolların tümünün yap-işlet-devret yöntemiyle yapımı öngörülüyor. Belirlenen otoyol projelerinden en az ikisinin gelecek yıl hayata geçirilmesi planlanıyor. Otoyolların, ülkenin 3 büyük kenti İstanbul, Ankara ve İzmir'i daha güvenli bir ulaşım ağı ile birbirine bağlaması hedefleniyor.

ANA DAMAR ANKARA-İZMİR

Ulaştırma Bakanlığının yaptığı fizibilite çalışmalarına göre, 6 otoyol, ülkenin batısında inşa edilecek. Bu kapsamda, Ankara-İzmir arasında yeni bir otoyol yapılacak. Bağlantı yollarıyla birlikte toplam 549 kilometre uzunluğunda olacak bu otoyol ana arter olma özelliği nedeniyle Beylikova'dan yeni bir rota izleyerek Eskişehir üzerinden Bursa'ya ulaşacak. Bu güzergahın uzunluğu ise ayrım noktasından itibaren 202 kilometre olarak hesaplandı.

Söz konusu ana güzergahta, Kırka'dan Afyon'a yönelecek ve 345 kilometreyi bulacak bir kol ise Burdur üzerinden Antalya'ya uzanacak.

KUZEY MARMARA OTOYOLU

Kuzey Marmara Otoyolu adı verilen güzergah ise Adapazarı'ndan başlayarak, İzmit üzerinden İstanbul Boğazı'na yapılacak 3. köprü ile Avrupa yakasına geçecek ve Kınalı (Tekirdağ) ayrımına kadar sürecek. Bu otoyolun uzunluğu 342 kilometre olacak.

Diğer otoyollar ise Marmara ve Trakya bölgelerinden çıkışlı olarak İzmir'e bağlanacak. Kınalı ayrımından başlayacak bir diğer otoyol ise Malkara'dan sonra Çanakkale Boğazı'na yapılacak ilk kara yolu köprüsüyle Savaştepe güzergahını izleyecek. 433 kilometre uzunluğundaki bu otoyol, Gebze'den başlayacak ve Körfez'den bir köprüyle Bursa'ya ulaşarak Balıkesir üzerinden İzmir'e bağlanacak yaklaşık 421 kilometreyi bulacak bir diğer otoyol projesiyle Manisa yakınlarında kesişecek.

Belirlenen güzergahlarda yapılacak otoyolların bağlantı yollarıyla birlikte yaklaşık 2 bin 300 kilometre uzunluğunda olması öngörülüyor. Otoyolların asfaltlanmasında, daha konforlu seyahat imkanı sağlayan ve hiç bakımsız 20 yıl kullanılabilen BSK diye adlandırılan bitümlü sıcak karışım kaplama kullanılacak.

Bu arada, bütçe kaynakları ile Gümüşova-Gerede Otoyolu Düzce Kavşağı ve bağlantı yolunun yapım işi ile Kemerhisar-Pozantı Otoyolunun Ankara'ya, İzmir-Aydın Otoyolunun ise Denizli'ye kadar uzatılması işleri ise 2008 yılı Yatırım Programına eklenmişti.