Genel Müdür Dörtkaşlı, Boeing’in yeni geliştireceği bir uçakta ya da yenileyeceği bir uçakta ‘tasarımiş payı’almak istediklerini açıkladı.
 
Yerli uçak konusunda, Türkiye’nin elindeki önemli kozlardan biri olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş (TUSAŞ), Boeing’le yeni bir işbirliği arayışına girdi.
 
Kendimiz tasarlayalım
 
Konuyla ilgili açıklamalar yapan Genel Müdür Muharrem Dörtkaşlı, Boeing’e, risk paylaşımlı ortaklık önerisi sunduklarını belirterek, bu önerilerine olumlu yanıt alacaklarını tahmin ettiğini söyledi. Dörtkaşlı, uzun süredir Boeing’e çeşitli parçalar ürettiklerini anımsatarak, artık Türkiye’nin kendi ürününü tasarlaması gerektiğini belirtti.
 
Boeing yetkilileriyle görüşme imkanı bulduğunu belirten Dörtkaşlı, özgün uydu, uçak, insansız uçak gibi projelerde deneyim sahibi olduklarını, bu tecrübelerin ışığında Boeing’in yeni geliştireceği bir uçakta ya da daha önce geliştirdiği ama yenileyeceği bir uçakta tasarımiş payı almak istediklerini anlattı. Boeing için geliştirecekleri bu tasarımı para karşılığında yapmayacaklarını anlatan Dörtkaşlı şunları söyledi:
 
Masrafı biz karşılarız
 
“Masrafı kendi cebimizden karşılayarak riski alırız. Aldığımız riski de yaptığımızmasrafları da bu geliştirme programına sermaye gibi ayni olarak koyarız. Sonra da uçak sattıkça biz burada yaptığımız aynimasrafı ve satıştaki direkt maliyetleri alırız. Biz Boeing’in bu konuda ortağı gibi oluruz.”
 
Kalitemizden memnun
 
Üçüncü ülkeler için birlikte iş yapabileceklerini de belirten Dörtkaşlı şöyle devam etti: “Boeing ise bizim rekabetçiliğimizden, kalitemizden, belirlenen takvim içinde iş yapmamızdan ve fiyat olarak rekabetçiliğimizden memnun olduğunu söylüyor. Olumlu tepki göstereceklerini tahmin ediyorum. Bu konuda Airbus ile daha fazla yol aldık. Boeing ile aynı şekilde yol almayı arzu ediyoruz.”
 
Yakıtta yüksek verimlilik
 
Boeing "tek koridorlu uçak pazarında en yüksek yakıt verimliliği” iddiasını taşıyan yeni nesil 737modelinden geliştirilen 737 MAX serisini tanıttı. 3 ayrı modelde üretilecek yeni uçak, 2017’den itibaren teslim edilecek.