Amerikan havacılık şirketi Boeing, yolcu uçağı satışlarının gelecek 20 yılda 4 trilyon dolara ulaşacağını tahmin ediyor.

Boeing Ticari Uçaklar Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Randy Tinseth, Paris Havacılık Fuarı'nın yapılacağı Paris'te düzenlediği basın toplantısında, gelecek yıllarda, yolcu trafiğinin yılda ortalama yüzde 5 büyümesiyle havacılık piyasasında talebin güçlü olmasını beklediklerini söyledi.

''Dünya piyasası toparlandı ve şimdi önemli oranda büyüyor'' diyen Tinseth, Asya-Pasifik bölgesinde talebin artmasıyla havacılık piyasasının büyük bölümünü 90 ve 240 yolcu kapasiteli tek koridorlu yolcu uçaklarının oluşturacağını ifade etti. Tinseth, havacılık piyasasının merkezinin ABD ve Kuzey Amerika'dan Asya-Pasifik'e kaydığını belirtti.

Çin'de 2012 yılı sonunda 12 bin kilometre uzunluğunda, yüksek hızlı trenler için demiryolu hattı olacağına işaret eden Tinseth, bu durumun havayolu seyahatine olan talebi azaltacağını ancak havayolu seyahatine daha fazla yatırımla sonuçlanacak ekonomik büyümeye katkısı bulunacağını söyledi.

Bütün üreticilerin 2011 ve 2030 yılları arasında toplam 33 bin 500 adet yolcu uçağı satacağını öngören Boeing, geçen yıl, 2029 yılına kadar 3.6 trilyon dolar değerinde 30 bin 900 adet yolcu uçağı satılacağını tahmin etmişti.

''İstikrarsız akaryakıt maliyetleri, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki siyasi karmaşa ve birçok gelişmiş ekonomide yüksek borç sorununun risk oluşturduğuna'' dikkati çeken Boeing, bu durumun sektöre uzan vadeli zarar vermeyeceğini bildirdi.

Geçen yıl yaptığı teslimatlara göre Boeing, havacılık sektöründe Airbus'tan sonra ikinci sıraya yerleşti.

Airbus geçen yıl 510 adet ticari yolcu uçağı, Boeing ise 462 adet ticari yolcu uçağı teslim etti.