Kuşadası Turist Rehberleri Derneği (KURED) tarafından Kuşadası Atıç Otel toplantı salonunda düzenlenen konfransı 55 rehber izledi. 1 saat 15 dakika süren slayt sunumlu konferansın ardından arkeolog Canan Küçükeren kitaplarını rehberlere imzaladı.
Karia Uzmanı Arkeolog-rehber Canan Küçükeren sunumunda Karia'nın coğrafi ve tarihi özelliklerinden bahsederek "Karia Günümüzde Aydın ve Muğla illerinin büyük bölümü ile Denizli inlin batı ucunu kapsar. Kuzeyini Büyük Menderes Nehri, doğusunu Dalaman Çayı sınırlar bu bölge adını Anadolu'nun yerli halkı Karlar'dan alır. Karlar Mısır ordularında paralı asker olarak çalışmışlardır. Adları, 591'deki Nubya seferine katılmalarından ötürü, Ebu Simbel Tapınağı duvarlarına kazınmıştır. Karialılar'ın ortak kutsal alanı Mylasa'daki Zeus Karios Tapınağıydı" dedi.
Bu arada, Konferansı düzenleyen Kuşadası Rehberler Derneği KURED'in Başkanı Ali Karapınar, ören yerlerini kazı başkanı arkeologlardan dinlemeye yönelik Arkeoloji Günleri etkinliklerinin yanısıra yine arkeoloji, sanat tarihi ve mimarî konularda konferanslar düzenlemeye devam edeceklerini söyledi. Bodrumlu Karia uzmanı arkeolog Canan Küçükeren'i konferans için Kuşadası'na davet etmiş olmakla ne kadar isabetli bir karara imza attıklarını ifade eden KURED Başkanı Ali Karapınar "Konusuna bu kadar vâkıf ve böylesine aşık bir konuşmacı olunca konferansı da böylesine şerbet tadında oluyor" diye konuştu. Konferansın sonunda rehberler Küçükeren'in kitaplarının tamamını kendisine imzalatmak suretiyle bilim kadınına olan sevgi ve saygılarını ifade ettiler.